Săltaţi de DNA: şeful CJ Timiş Titu Bojin, 5 directori de la Drumuri, Ape şi 17 primari. Percheziţii şi la CFR Călători

Titu Bojin (PSD), preşedintele CJ Timiş, a fost ridicat cu mascaţii în această dimineaţă de la locuinţa sa din comuna Remetea Mare de lângă Timişoara şi dus la sediul CJ, unde procurorii anticorupţie fac percheziţii. Descinderi au loc în 48 de locaţii – 20 la instituţii publice şi restul la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor suspecţi de fapte de corupţie, printre care şi Bojin.

UPDATE 11 decembrie: Bojin a fost pus sub control judiciar iar Teodor Gavriș, director la CFR Călători, a fost reţinut împreună cu alţi 4 inculpaţi – din care 2 tot de la CFR Călători – şi vor fi prezentaţi instanţei Tribunalului Bucureşti, pentru a primi mandat de arestare preventivă.

Alături de CJ Timiş sunt percheziţionate mai multe primării din judeţ, Direcţia Prestări Servicii din CJ Timiş, Administraţia Bezinală a Apelor Banat, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului Bucureşti.

Descinderi cu mascaţii au loc şi la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, cu care CJ Timiş ar fi încheiat contracte în mod preferenţial.

Procurorii au percheziţionat şi locuinţa lui Bojin, pe cea a lui George Didilă din Bucureşti, precum şi sediul SC Ecomet West SRL, tot din Capitală.

Titu Bojin a fost scos de mascaţi din sediul CJ şi va fi dus la Bucureşti, pentru a fi audiat la DNA, în dosarul în care este suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Va fi adus la sediul central al DNA şi Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.

17 primari, la DNA Timiş

Totodată, vor fi ridicaţi cu mandat şi duşi la audieri – însă la DNA Timiş, nu la Bucureşti -în calitate de suspecţi, 17 edili, respectiv:

 • Alger Viorel Ilaş – primarul oraşului Buziaş
 • Ion-Alin Neamtu – primarul oraşului Recaş
 • Constantin-Cristian Stoi – primarul oraşului comunei Boldur
 • Mihai Petricaş – primarul comunei Parţa,
 • Csaba-Zoltan Szabo – primarul comunei Otelec
 • Iona Sima – primarul comunei Victor Vlad Delamarina
 • Dan Florin Ion – primarul comunei Satchinez
 • Ioan Bohancanu – primarul comunei Beba Veche
 • Ionel Costa – primarul comunei Margina
 • Dariu Adrian Postelnicu – primarul comunei Jimbolia
 • Ovidiu Nicolae Ştefănescu – primarul comunei Comloşu Mare
 • Marcel Muia – primarul comunei Chevereşu Mare
 • Ioan Sima – primarul comunei Cărpiniş
 • Luchian Savu – primarul comunei Şandra
 • Vasile Graur – primarul comunei Lovrin,
 • Gheorghe Marius Stoian – primarul comunei Birda
 • Tudor Nicolae Marinescu – primarul comunei Voiteg.

Tot cu mandat de aducere vor fi duşi, la DNA Timişoara, 5 directori:

 • Claudiu Ilaş – fost manager al Muzeului Satului Bănăţean
 • Marţian Corneliu Doroş – director în cadrul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş
 • Ervin Luci – director la Administraţia Bazinală a Apelor Banat
 • Horaţiu Mircea Simion – directorul regional al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara
 • Aurel Costin Purceld – directorul economic al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara. 

Fonduri publice drenate prin firma de casă

Titu Bojin, este acuzat de procurorii DNA, potrivit unor surse judiciare, de direcționarea unor alocări bugetare către unități administrativ-teritoriale din județ în vederea finanțării contractelor pe care le avea în derulare cu o firmă de casă, respectiv SC Ecomet West SRL.

Sumele de bani obținute din contracte, precizează sursele, erau virate în conturile firmei administrate de Marius Didilă, comunicându-i aceste aspecte lui George Didilă, care periodic transmitea situația încasărilor șefului CJ Timiș.

În dosar este vorba de fapte de luare de mită și abuz în serviciu în care sunt implicați, printre alții, Titu Bojin și Marcel Mihoc, consilier județean în CJ Timiș.

Aceleași surse susțin că procurorii fac cercetări și în cazul lui George Didilă, care cu sprijinul lui Bojin și Mihoc a încheiat prin intermediul SC Ecomet West SRL contracte de achiziții publice cu atribuire directă cu mai multe primării din județul Timiș — Recaș, Buziaș, Marginea—, cu Direcția Prestări Servicii Timiș și Administrația Bazinală de Apă Banat.

Potrivit surselor citate, Titu Bojin, folosindu-se de autoritatea pe care o deține în calitate de președinte CJ și lider zonal PSD, a identificat pe raza județului Timiș primării conduse de aleși locali proveniți din aceeași formațiune politică, iar ulterior George Didilă a încheiat contracte de achiziții publice, cu atribuire directă, cu firma pe care o reprezenta. Acesta din urmă, în cazul în care se tergiversa plata contractelor, apela la șeful CJ Timiș pentru a determina edilii să plătească, cu celeritate, contractele.

Anchetatorii ar fi reținut că, întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu firma respectivă nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziționate, Marcel Mihoc a promis alocarea sumelor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare.

Contracte de acest gen au fost încheiate și cu Muzeul Satului Bănățean, cu Administrația Bazinală a Apelor Banat și Primăria Orașului Recaș.

Contracte preferenţiale 

Anchetatorii mai au probe că depourile CFR Călători din Bucureşti şi 9 judeţe au dat preferenţial contracte de furnizare de produse în valoare de peste 191.000 de lei, şefii acestora fiind puşi de fostul director Tracţiune din companie, Teodor Gavriş, care i-a determinat să atribuie contractele firmei Ecomet West, controlată de George Didilă.

După ce îi determina pe şefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriş făcea demersurile necesare pentru ca subunităţile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziţionate, susţin anchetatorii.

În toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preţuri supraevaluate, depourile CFR Călători fiind prejudiciate în total cu peste 191.000 de lei, potrivit unor documente obţinute de Mediafax.

Astfel, s-au produs următoarele prejudicii

 19.304,83 de lei la Depoul Bucureşti

– 22.875,57 lei la Depoul Arad

19.488,11 lei la Depoul Timişoara

– 22.190,40 lei la Depoul Braşov

– 18.915,26 lei la Depoul Sibiu

– 15.368,78 lei la Depoul Galaţi

– 24.747,65 lei la Depoul Cluj

– 20.399,24 lei la Depoul Iaşi

– 19.799,16 lei la Depoul Suceava

– 8.579,39 le la Depoul Ploieşti Sud.

Din discuţiile purtate de către George Didilă, interceptate în cauză, a rezultat că acesta a stabilit cu Gabriel Telu Protopopu şi Teodor Alexandru Gavriş să îl sprijine în obţinerea unor contracte de furnizare cu mai multe depouri CFR din ţară. În 30 iunie, Gabriel Telu Protopopu l-a asigurat pe Didilă că lucrurile decurg normal: “Îţi spun eu, e ok”, potrivit documentelor procurorilor.

Gavriş, arestat la domiciliu în dosarul lui Călin Mitică

Teodor Gavriş a fost suspendat din funcţie la sfârşitul lunii octombrie, după ce a fost arestat la domiciliu într-un alt dosar de corupţie, instrumentat de DNA Cluj, în care este cercetat şi patronul Transferoviar, Călin Mitică, pentru că ar fi dat mită unor şefi de la CFR Călători şi Salrom pentru a obţine contracte de lucrări.

Gavriş este acuzat că ar fi primit mită aproape 490.000 de lei pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte, în condiţiile în care societatea comercială nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face acele lucrări de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării contractului.

Vom reveni cu date oficiale de la DNA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.