Scaleţchi, 6 ani la închisoare pentru mită. Denunţat de cel care i-a dat 20.000 de euro

Florentin Scaleţchi (58 ani), preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), a fost condamnat, definitiv, la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, el fiind prins de poliţişti miercuri seară, după ce s-a sustras executării pedepsei. A fost depistat în Sectorul 2 al Capitalei, cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI). Ofiţerii Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române au pus, astfel, în aplicare mandatul de executare a pedepsei şi l-au dus în arestul Poliţiei Capitalei.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al OADO, Florentin Scaleţchi a pretins de la o persoană, care ulterior l-a denunţat, suma de 20.000 de euro. Scaleţchi a primit, în 3 tranşe, echivalentul acestei sume reprezentând 24.000 de dolari. La schimb, el promisese că are influenţă li cp va interveni la magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunţătorului de către instanţa inferioară.

Atât la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat fondul acestui proces, cât şi la Curtea de Apel Bucureşti, în faza de apel, Scaleţchi a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Însă în septembrie 2010, ICCJ a decis definitiv casarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti prin care Florentin Scaleţchi era condamnat la închisoare cu executare şi trimiterea dosarului acestuia la această instanţă, pentru rejudecarea apelurilor.

În decembrie 2011, Curtea de Apel a respins ca nefondate apelurile, menţinând astfel condamnarea la 6 ani de închisoare hotărâtă de Tribunalul Bucureşti în martie 2007.

În urma recursului judecat de instanţa supremă, Scaleţchi a rămas cu aceeaşi pedeapsă.

În septembrie 2010, acelaşi Florentin Scaleţchi a fost deferit justiţiei de procurorii bucureşteni pentru că a refuzat, în 2008, să i se recolteze probe biologice, la Institutul Naţionale de Medicină Legală (INML), după ce a fost prins de poliţiştii rutieri cu o alcoolemie de 0,84 la mie.

Oportunistul postdecembrist

Florentin Scaleţchi este cunoscut că a încercat, în 1985, să deturneze vaporul al cărui comandant era şi să fugă din ţară. El a pus în pericol personalul navei, ofiţerilor de punte interzicându-le să îşi îndeplinească atribuţiile ce le reveneau. Cu alte cuvinte, tot personalul navei s-a trezit fugind din ţară fără să fi intenţionat acest lucru. Concret, Scaleţchi a deviat itinerarul stabilit de NAVROM, încercând să iasă clandestin din apele teritoriale.

Numai că acţiunea lui prostească s-a soldat cu o condamnare la moarte. Ulterior pedeapsa i s-a comutat în 25 de ani de închisoare, din care a executat doar 5 ani, fiind eliberat fix pe 22 decembrie 1989.

Desigur, asta l-a făcut revoluţionar cu indemnizaţie lunară timp de 22 de ani. Şi cum nu putea fi un simplu membru, a fondat chiar el “Asociaţia de Luptători în Revoluţia din Decembrie 1989”.

În paralel, a intrat ca membru în prima autoritate de stat constituită în decembrie ’89: Consiliul Frontului Salvării Naţionale. De atunci, a beneficiat de privilegiile pe care i le-au acordat toţi cei care s-au succedat la putere.

A fost senator PSDR de Brăila, între 1992-1993.

În calitate de preşedinte al OADO, organizaţie înfiinţată în ianuarie 1990, pe care a condus-o din 1993, Scaleţchi este cunoscut pentru acordarea de sprijin unor persoane aflate în arest, pentru care facea lobby în numele organizaţiei pe care o conducea. Ultimul caz important în care s-a implicat a fost cel al sirianului Omar Hayssam, arestat pentru terorism. El a intervenit pentru a-i facilita acestuia mutarea într-o celulă cu deţinuti de aceeaşi religie.

Dar el însuşi s-a dat dizident. A cerut Tribunalului Bucureşti să fie despăgubit de statul român cu 20 de milioane de euro, declarând că, în baza Decretului-Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, a mai fost despăgubit, treptat, cu aproximativ 17.000 de dolari.

Premiat şi medaliat de aproape toate structurile Ministerului de Interne (Jandarmerie, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, DGPMB, Corpul Pompierilor Militari), potrivit CV-ului său, Scaleţchi a predat şi un curs la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, la Catedra de Drepturile Omului.

A fost profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Bioterra. A obţinut titlul de profesor universitar în 2003, când ministru al Educaţiei era Ecaterina Andronescu. Potrivit CV-ului, este Doctor în Ştiinţe Juridice, din 2002.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.