UPDATE 2! Sechestrul pe produsele Rafinăriei Petrotel-Lukoil a fost RIDICAT

Procurorii au ridicat sechestrul pus pe produsele Rafinăriei Petrotel-Lukoil, la o zi după criticile premierului Victor Ponta, care ridiculiza acţiunea anchetatorilor, spunând că „totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina… Aici, să indisponibilizezi conducte… bănuiesc că cei care au comis fapteapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”.

UPDATE 2: Directorul general al Lukoil, Andrei Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. El nu are voie să părăsească judeţul Prahiva şi judeţul Ilfov, potrivit măsurilor dispuse de procurori.

Amintim că în urma percheziţiilor din 2 octombrie, la care au participat peste 120 de poliţişti şi jandarmi, procurorii de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus ridicarea a dube întregi de documente iar ieri au fost audiate mai multe persoane implicate în dosar. 

UPDATE: Lukoil precizează că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

“În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

În 3 octombrie, la o zi de la instituirea sechestrului asigurător, Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

“Având în vedere situaţia creată prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuată de către reprezentanţii organelor de anchetă din România (procurori, ofiţeri SRI, inspector din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, inspector de la direcţia Regională Antifraudă etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA şi alte 4 societăţi de pe Platforma Teleajen, vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi pentru asigurarea continuării activităţii comerciale a societăţii noastre”, se arată în scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului.

Sechestru pentru recuperarea prejudiciului de 230 mil. euro

Sechestrul fusese pus de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti atât pe conturile bancare, cât şi pe produsele rafinăriei aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei – exact prejudiciul de 230 milioane de euro constatat în urma percheziţiilor din 2 octombrie.

Aseară, Lukoil a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a sistat activitatea rafinăriei: “Ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime, ţiţei, produse de către organele de urmărire penală, rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă”.

Aflat în campanie electorală, premierul Victor Ponta şi-a arătat îngrijorarea faţă de soarta celor 3.500 de angajaţi ai rafinăriei:

“Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală”.

“Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni or să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu “Fiat Justitia Pereat Mundi” (“Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)… Eu sper să fie doar cu “Fiat Justitia”, fără să piară şi lumea numai din asta”, a adăugat Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.