Şefa DIICOT Alina Bica, REŢINUTĂ de DNA. La un pas de ARESTARE

DNA a primit de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) aviz pentru percheziţionarea, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica, acuzată de fapte de corupţie în stabilirea unei despăgubiri ilegale pentru un teren, în 2011 – pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru în Comisia de stabilire a despăgubirilor din cadrul ANRP – fiind numită în 2010 de premierul Emil Boc. Alina Bica este şefa DIICOT începând din luna mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

UPDATE 22 noiembrie: Bica a fost arestată preventiv, împreună cu ceilalţi doi membri ai Comisiei ANRP şi cu expertul evaluator. Ea a demisionat atât de la şefia DIICOT, cât şi din funcţia de procuror al acestei instituţii.

UPDATE 21 noiembrie: Secția pentru procurori a CSM a revenit astăzi asupra deciziei luate aseară, când a avizat reținerea pentru 24 de ore și doar arestarea la DOMICILIU a șefei DIICOT.

În consecință, Alina Bica va fi prezentată judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE ora 22.48: Şefa DIICOT a ieşit încătuşată pe uşa din spate a DNA şi urcată în maşina Poliţiei. Îşi va petrece noaptea în arestul Poliţiei Capitalei.

UPDATE 22.43: Alina Bica a fost reţinută pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentată instanţei, pentru arestare la DOMICILIU – avizul fiind dat de CSM în această seară. 

UPDATE 22.09: Alina Bica este urmărită penal pentru abuz în serviciu. Prejudiciul adus statului fiind de 63 de milioane de euro.

Redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus:

– punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpaților ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA și BOGDAN DRAGOŞ-GEORGE, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

– și începerea urmăririi penale față de:

BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”. 

UPDATE ora 22.05: Dragoş Bogdan, fost şef al ANAF, a fost reţinut de DNA.

UPDATE ora 22.00: După o şedinţă de câteva ore, membrii CSM au dat avizul pentru audierea şi reţinerea Alinei Bica. Şefa DIICOT a fost ridicată din trafic în această după-amiază: a fost oprită şi urcată în maşina DNA, care a dus-o la sediul Direcţiei, unde a aşteptat ore bune avizul CSM.

UPDATE 2: Lăcrămioara Alexandru, fostă membră a Comisiei pentru stabilirea despăgubirilor (retrocedări), a fost deja reţinută de DNA în acest dosar.

UPDATE 1: Alina Bica este audiată pentru că, pe vremea când a făcut parte din comisia de la ANRP, această comisie ar fi aprobat, în 2011, o despăgubire de 90 de milioane de euro lui Gheorghe Stelian – “Stelu”, unul dintre cei mai mari samsari imobiliari şi apropiat al lui Dorin Cocoş -, pentru un teren din Capitală care nu îi mai putea fi retrocedat în natură şi i-a fost supraevaluat.

Stelu deţine cea mai scumpă vilă din Bucureşti, de 2.700 mp şi în valoare de 5 milioane de euro. De la el a cumpărat Elena Udrea terenul pe care a construit un bloc şi a vândut la preţuri enorme apartamentele, în plină criză economică.

Din comisie au mai făcut parte Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF – care va fi şi el audiat în această seară -, şi Lăcrămioara Alexandru.

Va fi audiat la DNA şi Gheorghe Stelian.

La sfarşitul lunii octombrie, cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale – la care a candidat şi Elena Udrea, susţinută de preşedintele Traian Băsescu -, pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com, care a devenit inactiv ulterior, au apărut câteva fotografii cu aceasta şi cu Alina Bica, suprinse în 14 februarie 2014, la Paris, într-o vizită privată.

Alaturi de ele apare în poze Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii din subordinea Ministerului Dezvoltării în perioada când Udrea era ministru în Guvernul Boc.

Udrea a spus, într-o conferinţă de presă în care se arăta extrem de deranjată de apariţia publică a imaginilor, că procurorul-sef al DIICOT s-a oprit la Paris în timp ce se afla în drum spre Haga, în interes de serviciu. Alina Bica nu s-a potrivit în declaraţii cu ea, declarându-le jurnaliştilor de la HotNews.ro că se afla în concediu.

În aceeaşi seară, preşedintele Traian Băsescu a acuzat că serviciile secrete sunt “categoric” implicate în acest caz şi că este vorba despre o “operaţiune pe care un serviciu românesc şi unul francez şi le-au facut între ele”.

“În 10 septembrie am chemat şefii SRI si SIE şi adjunctii lor şi i-am atenţionat să nu se implice în campania electorală. Implicarea lui Meleşcanu cred că nu mai are nevoie de demonstraţie”, a spus atunci Basescu.

Dan Tapalagă de la Hotnews a afirmat, in momentul “trocului politic dintre presedintele Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi, ca numirea Alinei Bica la DIICOT s-a datorat in primul rand bunelor relatii cu Elena Udrea, protejata presedintelui.

In septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei, mai scriu cei de la Hotnews.ro.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.