UPDATE! Şefa SIVECO, reţinută în dosarul evaziunii fiscale

Irina Socol, preşedinte şi acţionar la SIVECO România – cel mai mare jucător de pe piaţa IT din ţară -, a fost reţinută pentru 24 de ore, în această dimineaţă, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 3 milioane de euro. Ea va fi prezentată astăzi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

Ieri au avut loc 7 percheziții în județele Ilfov și Giurgiu, precum și în București, la domiciliile unor persoane și la sediul central al SIVECO şi al unor firme în domeniul comercializării de programe informatice (software), suspectate că s-au sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

UPDATE ora 20.00: Irina Socul şi directoarea comercială adjunctă, Aurora Crusti, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Zece persoane au fost aduse la audieri, iar după mai multe ore, Irina Socol şi o altă persoană au fost reţinute.

Faţă de o altă persoană a fost dispusă cercetarea sub control judiciar.

Ceilalţi suspecţi vor fi cercetaţi în libertate, după ce şi-au recunoscut faptele, spun surse judiciare.

“În fapt s-a reţinut că persoanele vizate, printre care şi reprezentanții unei companii producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013 în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, informează Parchetul de pe lângă CAB.

 „Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste 13 milioane de lei”, precizează Parchetul.

Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip “fantomă”. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip “fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

Contracte fără număr cu statul

Firma SIVECO România are ca obiect de activitate realizarea de software şi a încheiat în ultimii 7 ani peste 170 de contracte cu diverse instituţii publice. Anul acesta au fost semnate 15 contracte cu statul, în valoare de 70 de milioane de euro. Mare parte dintre acestea au fost atribuite prin negociere directă, potrivit digi24.ro.

Cifrele de afaceri care însumează peste 300 de milioane de euro în ultimii 6 ani provin din contracte cu:
– Ministerul Educaţiei
– Ministerul Economiei
– Ministerul Dezvoltării
– Ministerul Justiţiei
– Ministerul Tineretului
– Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
– Agenţia Naţională de Integritate
– Nuclearelectrica
– Autoritatea Electorală Permanentă
– Primăria Capitalei
– Autoritatea Naţională a Vămilor.

În perioada 2009-2013, SIVECO a avut o cifre de afaceri de 50 de milioane de euro anual.

SIVECO România este manageriată de Irina Socol, care deţine şi 11,11% din acţiunile firmei. Celelalte acţiuni sunt deţinute de SIVECO Netherlands B.B. – 42,73%, Siveco România – 2,51%, SIVECO International SA – 32,91%, Aurora Ecaterina Crusti – 0,13%, Daniela Bichir – 0,13%, Florian Gabriel Ilia – 2,71% şi Alexandru Mihail Rădăşanu – 7,71%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.