UPDATE! Șeful ANI, adus cu mandat la DNA

Horia Georgescu, șeful Agenției Naționale de Integritate (ANI), a fost ridicat în această dimineață de procurorii anticorupție și adus cu mandat la sediul DNA la ora 8.30, pentru audieri.

DNA nu a precizat încă dacă Georgescu are calitatea de martor sau de suspect. Surse judiciare spun însă că acesta ar fi acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, pentru fapte comise înainte de a fi numit la conducerea ANI.

UPDATE ora 14.05: Georgescu a fost reținut de DNA, fiind scos încătușat din sediul Direcției, pentru a fi dus în arestul Poliției Capitalei.

Este vorba despre un dosar al retrocedărilor ANRP disjuns din cel în care a fost trimisă în judecată Alina Bica. De data aceasta, faptele ar fi comise în perioada 2009-2010, când Horia Georgescu a deținut calitatea de membru al Comisiei Centrale de stabilire a despăgubirilor.

Totul a pornit în toamna trecută, după reținerea și arestarea fostului șef al DIICOT, Alina Bica. La cererea Curții de Conturi, ANRP a analizat 542 de dosare iar în ianuarie 2015 conducerea Curții a decis să sesizeze DNA pentru posibile fapte de corupție.

Cele mai multe și valoroase despăgubiri – supraevaluate de la 20% la până 200% – au fost aprobate în perioada 2008-2010, pentru persoane care și-au vândut dreptul de proprietate iar samsarii imobiliari și-au creat o filieră cu membrii comisiei de la ANRP, obținând sume fabuloase.

Spre exemplu, Gheorghe Stelian – zis Stelu – a obținut o sumă supraevaluată cu 61,7 milioane de euro pentru un teren agricol din zona Pantelimon. În total, terenul a fost supraevaluat la peste 90 de milioane de euro, respectiv 377.282.300 lei.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Vom reveni cu detalii oficiale de la DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.