UPDATE 6! Şeful BCCO Alba-Iulia, arestat pentru favorizarea evazioniştilor cu petrol

Comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba Iulia, a fost arestat preventiv aseară, prin decizia Curţii de Apel Alba Iulia, după ce fusese reţinut în noaptea de miercuri spre joi de procurorii DIICOT Alba, sub acuzaţia de favorizare a unei grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei. Alături de el au fost arestaţi pentru 29 de zile soții Biriescu Titus Gabriel și Ramona Anișoara, ambii fiind oameni de afaceri din județul Hunedoara. Sentinţa nu este definitivă, competența de soluționare a recursului revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

UPDATE 19 martie 2014: Şeful DIICOT Alba şi doi ofiţeri acuzaţi de Berbeceanu că au vrut să îl elimine au fost demascaţi. DNA a început urmnărirea penală împotriva lor.

UPDATE 26 noiembrie: Instanţa supremă a decis, definitiv, ca Traian Berbeceanu să fie judecat în libertate, cu intericţia de a părăsi ţara. El şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia, spunând că i s-a fabricat o înscenare, iar colegii săi, precum şi sindicatul Poliţiştilor au organizat manifestări de susţinere la Deva şi Bucureşti în toată perioada sa de detenţie. 

UPDATE 19 noiembrie: Curtea de Apel Bucureşti a prelungit cu 30 de zile măsura arestării preventive a comisarului şef Berbeceanu.

UPDATE 1 noiembrie 2: Berbeceanu a fost dus la Spitalul Judeţean Alba, trimis de medicul arestului IPJ Alba pentru investigaţii cardiace mai amănunţite. Lui nu i-a venit rău în arest, dar suferă de cardiopatie ischemică.

UPDATE 1 noiembrie: Dosarul lui Berbeceanu a fost preluat de DIICOT – Structura Centrală, de la serviciul teritorial Alba al Direcţiei.

UPDATE 30 octombrie: Recursul lui Berbeceanu împotriva arestării sale preventive a fost respins de instanţa supremă. Inculpatul  a declarat în faţa magistraţilor că nu a deconspirat niciuna dintre percheziţiile în legătură cu care este acuzat de procurorii DIICOT Alba, insistând că este nevinovat.

“Cei aflaţi în gruparea informatorilor se întâlnesc cu tot felul de surse. De cele mai multe ori, acestea sunt persoane din mediul infracţional. Poliţiştii desfăşoară o activitate foarte periculoasă şi aşa se ajunge la marile dosare ale DIICOT”, a argumentat el.

Fostul şef al BCCO Alba Iulia a adăugat că orice poliţist care vrea să reţină cât mai multe informaţii înregistrează discuţiile pe care le poartă cu aşa-zisele surse.

“Eu le înregistram cu reportofonul. (…) M-am întâlnit cu ei pentru a obţine informaţii. Ei mă căutau, ei veneau la mine. M-am întâlnit cu informatorii caracterizaţi şi nominalizaţi de unitatea de poliţie din care făceam parte, cât şi cu alte surse informative care nu erau nominalizate în scriptele Poliţiei”, le-a mai spus Berbeceanu judecătorilor.

El susţine că întâlnirile cu ambele categorii de persoane se desfăşurau într-un cadru conspirat, în locuri cât mai “dosnice şi întunecate” şi pe o perioadă cât mai scurtă.

Procurorul a spus însă instanţei că inculpatul se află în boxa acuzaţilor ca o consecinţă a activităţii lui.

“Berbeceanu a pozat în faţa dumneavoastră în poziţia de victimă. Din agenda găsită în maşina lui reiese faptul că pe el îl preocupa «trimiterea la procurori doar a dosarelor cu fraieri». Nu i se neagă performanţele profesionale. Faptul că se află în boxa acuzaţilor este o consecinţă directă a activităţii acestui inculpat”, a spus procurorul.

Ședința de judecată din 24 octombrie a fost secretă, iar pronunțarea hotărârii s-a făcut în ședință publică, în absența lui Berbeceanu, dus anterior în arest, dar în prezența a peste 20 de ofițeri și subofițeri BCCO Alba Iulia, a presei și a unora dintre avocați. Audierile în faţa magistraţilor au durat peste 4 ore, iar deliberarea, circa 3 ore

Comisarul şef Traian Berbeceanu fusese ridicat, miercuri la prânz, de trupe de intervenţie ale Jandarmeriei de la locuinţa sa din Deva, fiind dus pentru audieri la DIICOT Alba.

El este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat, de favorizarea infractorului, de omisiunea sesizării organelor judiciare, precum şi de mărturie mincinoasă și fals în declarații.

Potrivit anchetatorilor, soții Biriescu ar fi fost liderii unei grupări infracționale. Ei sunt acuzați, printre altele, de constituire a unui grup infracțional nestructurat, de evaziune fiscală cu produse petroliere, de delapidare și de înșelăciune.

10 ani de fraude tip carusel, privind comerțul cu carburanți și alte produse petroliere

Procurorii susțin că membrii grupării au constituit un grup infracțional începând cu anul 2003 până în prezent și, folosindu-se de calitatea de asociați și administratori la mai multe societăți comerciale, precum și de mai multe firme fantomă special create și/sau folosite în scopuri infracționale, au derulat operațiuni comerciale și financiare fictive (fraudă tip carusel, privind comerțul cu carburanți și alte produse petroliere — solvenți, bitumuri, combustibili pentru focare).

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit și TVA-ului, au prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 3,5 milioane lei. Inculpaţii și-au însușit fără drept, prin utilizarea unor manopere frauduloase, diferite sume de bani din patrimoniul unor societăților comerciale, aproximativ 3,5 milioane lei, folosind înscrisuri false.

Protecţie exact de cel care trebuia să-i anihileze

Procurorii susțin că există probe că gruparea ar fi fost sprijinită în activitatea infracțională derulată, mai ales prin protecție, de șeful BCCO Alba Iulia. Mai mult, din cauza sprijinirii grupului și deconspirărilor realizate de către ofițer, nu s-a reușit probarea cauzei la întreaga ei dimensiune, respectiv nu s-a putut ajunge la persoanele care se ocupau în rafinării sau care erau în linie, imediat după acestea, persoane care vindeau produsele obținute sau contrafăcute către soții Biriescu.

Procurorii DIICOT susțin că cei doi soți ar fi fost informați în mod constant de către Berbeceanu cu privire la înregistrarea, în 2011, și existența unui dosar pe numele lor la DIICOT, precum și a obiectului cauzei și activităților desfășurate în cadrul acestuia. Soții Biriescu ar fi fost de asemenea atenționați cu privire la folosirea telefoanelor mobile, care erau interceptate, astfel că nu s-a reușit probarea în cauză a tuturor activităților infracționale comise, în special a operațiunilor de anvergură, cu prejudicii foarte mari.

Berbeceanu: “Este cea mai mare mârşăvie!”

Berbeceanu a susţinut în faţa presei că atât el, cât și polițiștii pe care-i coordonează sunt corecți și cinstiți, iar ceea ce i se întâmplă este “cea mai mare mârșăvie”.

“Nu pot să vă spun foarte multe acum decât că asistaţi la cea mai mare mârşăvie din cariera voastră. Vreau să fiţi convinşi şi voi, şi privitorii sau cititorii că şi eu şi poliţiştii mei suntem extrem de corecţi şi de cinstiţi. Asta este când te lupţi cu crima organizată…”, a spus şeful BCCO Alba, la intrarea în sediul DIICOT Alba.

Întrebat de jurnalişti dacă bănuieşte cine s-ar afla în spatele acestei “poveşti”, Traian Berbeceanu a răspuns: “Nu bănuiesc. Ştiu. O să vedeţi la timpul potrivit. Posibil şi din mediul politic, din mediul de afaceri, din cei care ar trebui să apere legea. O să vă dau mai multe nume la momentul potrivit”, a conchis el.

El a fost adus fără a fi încătuşat, iar la intrarea în sediul DIICOT a fost aşteptat de doi dintre colegii săi, care i-au strâns mâna şi l-au îmbrăţişat.

La DIICOT Alba au fost aduse miercuri, pentru audiere, 8 persoane, după 11 percheziţii efectuate în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele suspecţilor de evaziune fiscală cu produse petroliere. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire 6 persoane, membri ai grupării infracţionale.

Anunţarea infractorilor despre percheziţiile ce urmau

Potrivit DIICOT, din actele și lucrările dosarului rezultă că, în exercitarea funcției, cu intenție, comisarul şef Berbeceanu a ajutat învinuiții prin furnizarea de informații cu privire la activitățile investigative desfășurate de către DIICOT sau de informații referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale, ori cu privire la efectuarea unor activități procesuale (percheziții, audieri de martori etc.) sau prin comunicare de informații cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităților infracționale desfășurate de aceștia (atenționări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon).

“Totodată, comisarul șef al BCCO Alba Iulia, având în virtutea atribuțiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării, nu a luat măsurile legale, deși statutul de polițist îl obliga în acest sens, precum și că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmații neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esențiale cu privire la care a fost audiat”, precizează DIICOT.

Același lucrător de poliție nu a consemnat în declarația de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat.

De la destructurarea grupărilor de infractori, la părtaşul interlopilor

Comisarul şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al BCCO Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu. În această calitate, el s-a remarcat prin contribuția adusă în destructurarea și anihilarea unor grupări infracționale, unele deosebit de violente, din cele trei județe.

De-a lungul timpului însă, pe numele său au fost făcute, pentru prezumtive infracțiuni, de către inculpați din dosarele instrumentate, zeci de plângeri penale, printre cele mai recente fiind cele ale unor persoane trimise în judecată în procesul unei grupări infracționale specializate în săvârșirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, care a creat un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Printre inculpații din dosar se află fostul șef al Direcției Județene de Informații Alba, locotenent-colonel Ioan Tarnu, și un subcomisar de la BCCO Alba Iulia, Liviu Schiau.

Printre alte dosare instrumentate de către BCCO Alba Iulia din 2005, de când Berbeceanu se găsește la conducerea acestei structuri, se află cele mediatizate sub denumirile ‘Hydra’, în Hunedoara, ‘Tâmplaru’, în Sibiu, ‘Singer’, în Alba, dar și ale unor dosare de trafic și consum de droguri, trafic cu țigări, cămătărie, șantaj și spălare de bani, proxenetism și prostituție, trafic de minori etc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.