Şeful IPJ Suceava şi 4 complici, trimişi în judecată pentru corupţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a şefului IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruş (foto), a şefului Serviciului Logistic, Alexa-Dumitru Teodorovici, a unui administrator de firmă şi a 2 evaluatori ANEVAR, pentru fapte de corupţie, informează, marţi, DNA. Pe scurt, şeful IPJ Suceavaa cumpărat un sediu pentru Poliţia Suceava, pe care, cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, l-a supraevaluat cu aproape 6 milioane de lei.

Iată infracţiunile săvârşite de fiecare dintre inculpaţi:

– comisar şef TODIRUŢ IOAN NICUŞOR, şef al IPJ Suceava: abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)

– comisar şef TEODOROVICI ALEXA-DUMITRU, şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava: de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)

– BUJOREAN CONSTANTIN, asociat şi administrator de fapt la SC SERVICII COMERCIALE SRL Suceava: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, și evaziune fiscală

– MUNTEAN MIHAI-SORIN, evaluator ANEVAR şi administrator la SC PRODEVAL SRL Suceava: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial

– LICURICI GHEORGHE, evaluator ANEVAR: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în perioada iulie-octombrie 2006, cu ocazia procedurii de achiziție a unui imobil în care urma să funcţioneze sediul Poliţiei municipiului Suceava, inculpatul Todiruţ, în calitatea sa de inspector şef al I.P.J. Suceava şi de ordonator terţiar de credite, a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decât valoarea de piață a imobilului.

Imobilul a fost achiziționat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava, reprezentată de inculpatul Bujorean Constantin, printr-o procedură în care inculpatul Todiruţ și-a încălcat atât atribuțiile de serviciu, cât și anumite prevederi ale legislației achizițiilor publice.

Suma de 5.865.152 lei, ce a fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia și, în acelaşi timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL reprezentată de Bujorean Constantin, arată anchetatorii.

În calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava, inculpatul Teodorovici a creat premisele încheierii contractului fără parcurgerea etapelor legale, în sensul că a dispus întocmirea unor acte, dintre care unele retroactiv, menite să confere o notă de legalitate procedurii de achiziție a imobilului.

În calitate de preşedinte al comisiei de negociere, Teodorovici a condus împreună cu Todiruţ şedinţa de negociere a preţului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a preţului, astfel încât achiziţia imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei, precizează DNA.

În calitate de asociat – împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, Bujorean l-a ajutat pe Teodorovici pe parcursul procedurii de achiziție a imobilului, punându-i la dispoziţie un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului supraevaluată.

Pe baza evaluării, în urma negocierii formale desfășurate, a fost acceptat un preț de cumpărare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate, mai arată procurorii.

Cheltuieli fictive

În aceeaşi timp, în perioada aprilie-octombrie 2006, Bujorean a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei sale a unor cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii la sediul IPJ Suceava, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentând materiale lucrări de construcţii care în realitate nu s-au efectuat.

Aceste înregistrări fictive care au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 lei.

Totodată, la solicitarea IPJ Suceava, evaluatorul Licurici, a întocmit un alt raport de evaluare în care, și de această dată, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, făcând posibilă stabilirea preţ injust de 11.900.000 lei.

Prejudiciul creat bugetului de stat se cifrează la suma totală de 6.606.234 lei, din care 5.865.152 lei reprezintă diferenţa dintre valoarea achitată de IPJ Suceava firmei SC Servicii Comerciale SRL şi valoarea de piaţă reală a imobilului de la data tranzacţiei, iar 741.082 lei sunt taxele și impozitele neplătite de SC Servicii Comerciale SRL prin dispunerea de înregistrări fictive în contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL.

MAI s-a constituit parte civilă în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparținând inculpaților Teodorovici, Bujorean, Licurici şi SC PRODEVAL SRL (asociat şi administrator Muntean Mihai-Sorin). Din verificările efectuate a reieșit că, în prezent, inculpatul Todiruţ Ioan-Nicuşor nu deţine în proprietate bunuri mobile sau imobile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Suceava.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.