Şeful SIF Banat-Crişana şi un membru al CA, ARESTAŢI

Dragoş Bîlteanu, şeful SIF Banat-Crişana, şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, au fost arestaţi preventiv în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au mai decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane reţinute de procurorii DIICOT în acest dosar – Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani – membri în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia – şi Stere Gardan.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Timiş.

Nu este primul caz de răsunet privind manipularea pieţei de capital; recent au fost condamnaţi la închisoare mai mulţi inculpaţi în dosarul Rompetrol. 

Fapte

Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării).

Banii au fost ulterior transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.

“În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Anchetatorii susţin că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat – Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa “deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni ar fi fost liderii grupării, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat Crişana SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004. (M.S)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.