DNA cere Senatului un nou aviz pentru reținerea și arestarea ministrului demisionar al Finanțelor, Darius Vâlcov, împotriva căruia procurorii au extins cercetările, de data aceasta pentru fapte comise chiar în mandatul de ministru.
Este vorba despre efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, prin 3 firme pe care le deține prin interpuși și prin care a obținut, grație informaților de la ANAF ca ministru al Finanțelor, a unor bunuri de valoare pe care nu le-a scris în declarația de avere, ci le-a ascuns într-un seif.
Senatul va vota astăzi, în plen, cererea DNA de încuviințare a arestării lui Vâlcov pentru alte infracțiuni, comise pe vremea când era primar al Slatinei: a luat șpagă 2 milioane de euro prin „comisioanele” de 20% percepute contractelor încredințate preferențial.
Vot „cum cred de cuviință”
Ieri, membrii Comisiei juridice a Senatului au votat „cum au crezut de cuviință”: 6 „pentru”, 6 „împotrivă” și o abținere.
Tot astăzi, plenul Senatului va vota dacă dă ok-ul pentru arestarea preventivă a lui Dan Șova.
Întrebat ce recomandare le dă membrilor PSD din Senat pentru vot, liderul partidului, Victor Ponta, a spus: „Cum cred de cuviință”.
Șova are toate șansele să fie salvat de Senat, pe de o parte pentru că l-a avut partener pe Victor Ponta la casa de avocatură „Șova și Asociații”, pe vremea când a încasat 7 milioane de euro din contractele de consultanță încheiate ilegal cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, iar pe de alta pentru că precedentul a fost creat, prin cazurile Vosganian și Borbely, scăpați de urmărirea penală prin votul Senatului.
Sabotaj la DNA
Senatorii juriști au găsit printre volumele dosarului Vâlcov și unul care nu are legătură cu cauza, trimis din greșeală de DNA. L-au sigilat și au cerut ca procurorii să vină să-l ridice.
DNA se disculpă însă spunând că în 19 martie a trimis cele 7 volume ale dosarului Vâlcov împreună cu dosarul deputatului Nicolescu, pentru care procurorii cer arestarea preventivă în cauza Bica ANRP.
Documentele au fost transmise procurorului general Tiberiu Nițu, care le-a verificat fără să găsească vreo neregulă și le-a înaintat ministrului Justiției, Robert Cazanciuc. Acesta le-a verificat la rândul său și le-a înaintat Senatului.
Redăm integral comunicatul DNA cu noile acuzații împotriva lui Vâlcov, pentru care procurorul-șef Laura codruța Kovesi cere un nou aviz de arestare preventivă a acestuia:
„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru :
- obținerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale,
- încuviințarea reținerii și arestării inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii sus menționate
Cererile procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.
Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări (trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele:
– 90.000 dolari,
– 1.323.850 lei,
– 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme,
– un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR,
– un tablou inscripționat JEAN COCTEAU,
– o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI.
Aspectele descrise li se adaugă acelora pentru care a fost deja formulată o altă cerere anterioară (comunicat 538/VIII/3 din 19 martie 2015).
Cererile de obținerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale, respectiv de încuviințare a reținerii și arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Cererilor transmise le-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată”. (M.S.)