UPDATE! Senatorii amână pe săptămâna viitoare încuviințarea arestării lui Șova. Ponta: Votează cum cred de cuviință

Senatorii au amânat astăzi pentru săptămâna viitoare dezbaterea și votul pentru încuviințarea arestării senatorului PSD Dan Șova, cerută de DNA săptămâna trecută

Motivul tergiversării este similar celui invocat în cazul Vosganian, pe care plenul Senatului l-a salvat de urmărirea penală: „Dosarul are 6 volume”, a anunțat senatorul PSD Cristian Dumitrescu. Iar senatorii din Comisia juridică trebuie să le studieze cu atenție înainte de a lua o astfel de decizie importantă.

UPDATE 18 martie: Comisia juridică a dat aviz pentru arestarea lui Șova, însă acesta este consultativ, decizia urmând a fi luată miercurea viitoare, în plenul Senatului.

Cu aroganța binecunoscută, el le-a spus senatorilor juriști că ar trebui să i se ridice o statuie ecvestră, pentru că a salvat de la faliment Rovinariul și Turceniul, de la care a luat bani grei pentru consilierea juridică prin firma sa „Șova și Asociații”, unde partener l-a avut și pe Victor Ponta.

Numai că astăzi, directorul CE Oltenia, Dan Laurențiu Ciurel, acuzat de un prejudiciu de 84 milioane lei în acest dosar, a anunțat disponibilizarea a 3.000 de angajați, primii 2.100 în iunie și restul în septembrie.

Șova s-a prezentat și ieri la comisie, unde a stat 8 ore să studieze dosarul și să-și ia notițe. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut aceeași reacție ca în cazul lui Vosganain: ”Nu e nicio grabă. (…) Aicea nu este o fabrică de trimis la eșafod – asta ca să fie foarte bine înțeleasă întreaga chestiune!”

Problema este că regulamentul Senatului prevede ca în caz de cerere privind arestarea preventivă să se întrunească plenul în maxim 5 zile lucrătoare.

Cel puțin așa s-a procedat în cazul Elenei Udrea, unde mobilizarea generală a funcționat perfect și totul s-a terminat în 3 zile: deputații din Comisia juridică au venit duminica să dea avizul iar a doua zi votul a fost dat în plen, unde deputații au stat până după miezul nopții, hotărârea fiind publicată în acea noapte în Monitorul Oficial pentru ca Udrea să fie chemată în dimineața următoare la DNA, unde a și fost reținută.

Altă unitate de măsură a folosit Camera Deputaților pentru Laszlo Borbely: votul privind avizul începerii urmăririi penale împotriva acestuia a fost amânat timp de 5 săptămâni iar la final a fost împotrivă, astfel că liderul UDMR a scăpat pentru a doua oară de DNA.

Ponta se dă ignorat în PSD

Premierul Victor Ponta susține că senatorii votează așa cum cred de cuviință, chiar dacă există recomandări, relevantă fiind situația lui Varujan Vosganian.

Întrebat dacă în ședința BPN al PSD de astăzi s-a discutat despre imunitatea lui Dan Şova, Ponta a negat.

“Nu, nu am discutat. Știu ei să asculte și să decidă. În cazul domnului Vosganian, și noi și PNL-ul am făcut recomandări și, până la urmă, senatorii au votat ce au crezut ei că e mai bine”, a spus Ponta, la întrebarea dacă va exista o recomandare a conducerii PSD în cazul Șova.

Chestionat dacă regretă că l-a primit înapoi în PSD pe Dan Șova, Victor Ponta a negat din nou, adăugând că a vorbit în aceste zile cu mâna sa dreaptă de la Marile Proiecte și Transporturi, care nu a lăsat nimic în urmă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.