Senatorul Ionuț Elie Zisu și 8 complici, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală

Senatorul Ionuț Elie Zisu a fost trimis în judecată de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General, sub acuzația de evaziune fiscală, infracțiune comisă pe vremea când deținea un magazin duty-free în Vama Veche.

Alături de el au fost deferiți justiției 8 complici: Stelian Grosu, George Nivaci, Nicolae Cioti, Stelian Tocia, Stelian Marius Caracota, Mihai Giumba, Iuliana Cristina Emilian, Sabina Maria Dănilă. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la ÎCCJ.

Prejudiciul total estimat că a fost adus bugetului de stat este în de 1.612.509 lei iar în vederea recuperării acestuia, procurorii au dispus instituirea unor sechestre pe bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților în dosar, informează Parchetul General.

Potrivit anchetatorilor, senatorul Zisu, pe vremea când deținea calitatea de administrator al SC GFS DFR SRL, a omis să constituie și să vireze acciza datorată bugetului consolidat al statului, ca urmare a evidențierii în actele contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale ori a evidențierii altor operațiuni fictive.

“Totodată, inculpatul Grosu Stelian, în calitate de responsabil al magazinului din PTF Vama Veche, jud. Constanța (calitate cu care a fost învestit de administratorul SC GFS DFR SRL, inculpatul Zisu Ionuț Elie), a înlesnit inculpaților vânzători în cadrul unității tip duty free comercializarea nelegală a produselor tip țigarete”, precizează Parchetul General.

Cei 8 complici ai lui Zisu, toți vânzători la magazinul amintit, au vândut 58.058 de cartoane de țigări – peste nivelul destinat uzului personal stabilit de Ministerul Finanțelor Publice – către persoane fizice ce nu figurează în evidențele IJPF Constanța ca intrate sau ieșite din țară, rezultând că acestea au fost comercializate pe teritoriul României și devenind, astfel, produse accizabile.

“O relevanță deosebită o prezintă constatarea că, din cele 191 persoane care figurează în evidența Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche și care ar fi achiziționat țigarete în cantități impresionante din magazinul duty free, doar două sunt evidențiate cu date de identitate și număr de pașaport valide”, mai arată Parchetul General. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.