Senatorul Voicu a primit 5 ani inchisoare dar va vota in continuare in Parlament. Fostul judecator Costiniu va incasa pensie speciala 16.000 lei, ca toti magistratii cinstiti

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a condamnat, vineri, pe senatorul PSD Catalin Voicu la 5 ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta, pe oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic la cate 4 ani de inchisoare – primul cu eliberare conditionata sub supraveghere, al doilea cu executare -, iar pe fostul judecator Florin Costiniu, la 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru cumparare de influenta. Sentintele nu sunt definitive, putand fi atacate in recurs, iar Voicu a declarat deja ca o va face, astfel ca va putea vota in continuare in Parlamentul Romaniei, cot la cot cu ceilalti parlamentari cinstiti, pana va obtine un verdict definitiv si irevocabil. Totodada, va primi indemnizatia lunara si suma forfetara ce ajung la aproximativ 10.000 de lei/luna. Pe de alta parte, pedeapsa primita de fostul magistrat Costiniu ii va permite sa incaseze pana la moarte pensia speciala de 16.000 lei/luna, de care beneficiaza toti colegii lui cinstiti.

Practic, Catalin Voicu a fost condamnat la doua pedepse de trafic de influenta, de 4 si 5 ani de inchisoare, iar pentru fals in inscrisuri, 1,2 ani, insa va executa pedeapsa cea mai mare. Din aceasta i se va deduce perioada de arest preventiv executata incepand din 30 martie 2012 pana in 18 iulie 2011, asa ca va face inchisoare 3 ani si 8 luni.

Instanta a mai decis si confiscarea a 200.000 euro si 119.000 lei si punerea sub sechestru a tuturor bunurilor si imobilelor pana la achitarea acestor sume.

Cum va face insa recurs – Voicu insistand ca este nevinovat -, va putea ramane cu acesti bani pana la sentinta definitiva si va primi in continuare veniturile lunare de circa 100 milioane de lei vechi, pe care le incaseaza toti ceilalti 470 de parlamentari care nu au savarsit fapte penale – mai putin Mihai Boldea, aflat in arest si caruia i s-a taiat indemnizatia.

Recursul salveaza mandatul de senator

Recursul se va judeca probabil toata toamna, intrucat vine in curand vacanta judecatoreasca, iar Catalin Voicu isi va putea incheia cu succes mandatul de senator PSD. El va ajuta, astfel, USL si Guvernul Ponta la votarea legilor in Parlament, dar va incasa si banii de la contribuabili, pentru prestatia din Casa Poporului.

Fostul judecator al ICCJ Florin Costiniu a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare, cu perioada de incercare de 6 ani, pentru complicitate la trafic de influenta. El va putea incasa cele 160 de milioane de lei vechi pe luna pensie speciala, la fel ca restul magistratilor cinstiti.

Costel Casuneanu a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu eliberare conditionata sub supraveghere, cu termen de incercare 7 ani, iar Marius Locic la 4 ani de inchisoare cu executare, pentru cumparare de influenta. Si in cazul celui de-aldoilea se va deduce perioada de arest preventiv executat intre 8 si 12 aprilie 2010, cand au fost retinuti si Casuneanu si Costiniu.

Justitia e oarba, dar si romanii platesc in orb

La ultimul  termen din dosar, DNA ceruse, prin procurorul de sedinta Camelus Paduraru, condamnarea lui Voicu la 9 ani de inchisoare, a lui Florin Costiniu la 6 ani si lui Costel Casuneanu si Marius Locic la cate 5 ani, toate cu executare. In cadrul pledoariei finale, acesta a acuzat ca “din cauza lui Voicu, coruptia a ajuns la toate institutiile statului: politie, justitie”.

Dar cum sentinta nu este definitiva, procurorii DNA pot face recurs si cere pedepse mai mari la Completul de 5 judecatori – inclusiv cu executare pentru Costiniu, ca sa nu-i mai plateasca romanii din taxe si impozite pensia nesimtita.

Potrivit procurorilor DNA, “in anul 2009, inculpatul Catalin Voicu a pretins de la inculpatul Costel Casuneanu in mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizand 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promitand ca in schimb va interveni pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie investiti cu solutionarea unui dosar avand ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacau si CNADN. si-i va determina pe acestia sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale la care Costel Casuneanu era asociat”.

Banii ar fi ajuns la judecatorul Florin Costiniu, care l-ar fi ajutat pe Voicu sa intervina pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in sprijinul companiei lui Casuneanu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.