Sentinţă amânată pentru Gigi Becali şi bodyguarzii săi în dosarul sechestrării de persoane. Procurorii cer 11 ani de închisoare pentru fiecare

Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a amânat luni seară, pentru 11 februarie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul sechestrării de persoane ce îi are ca inculpaţi pe Gigi Becali şi gărzile sale de corp. Procurorii Parchetului au cerut, la recurs, condamnarea la 11 ani de închisoare pentru fiecare dintre inculpaţi, în condiţiile în care limitele pedepsei pentru această gravă infracţiune sunt între 7 şi 15 ani. Anchetatorii au arătat că prima instanţă – un complet de 3 judecători de la aceeaşi instanţă – a greşit atunci când i-a achitat pe toţi.

Amintim că Gigi Becali este acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoţii au fost prinşi şi duşi la sediul Partidului Noua Generaţie (PNG), pe care Becali în conducea pe vremea aceea (2009), loc unde aceştia au fost sechestraţi câteva ore şi agresaţi.

“În noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Ştefan Fănuş Dediu, Cătălin Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu şi Marcel Popa, instigaţi de George Becali, acţionând împreună şi folosind violenţa, au imobilizat 3 persoane, pe care le-au transportat, împotriva voinţei lor, într-un local din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, sechestrându-le aproximativ două ore şi supunându-le la suferinţe fizice şi psihice”, susţin anchetatorii.

De asemenea, inculpaţii i-ar fi obligat pe cei trei să scrie declaraţii prin care recunoşteau comiterea unei infracţiuni.

“S-a mai reţinut, totodată, faptul că inculpatul Romulus Dumitrescu a acordat sprijin celorlalţi inculpaţi în acţiunea acestora de sechestrare a părţilor vătămate, neluând măsurile legale impuse de calitatea sa de poliţist”, mai arată procurorii.

Comando urban: împuşcături, urmăriri şi accidentări în trafic, răpiri şi violenţă

Prima instanţă i-a achitat pe inculpaţi, în 19 octombrie 2011, însă decizia a fost contestată de Parchet şi de către unii dintre inculpaţi, iar dosarul a ajuns la un complet de 5 judecători de la ICCJ.

Luni, procurorul a argumentat că modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui “comando urban” în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri şi accidentări în trafic, răpiri şi violenţă.

El a adăugat că “dacă persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia că orice persoană îşi permite bodyguarzi îşi permite şi să depăşească şi limitele legale în a-şi face dreptate”.

“Becali a săvârşit fapta de lipsire de libertate cu intenţie directă, pentru că a prevăzut şi acceptat posibilitatea producerii ei atunci când şi-a trimis bodyguarzii să-i aducă pe presupuşii hoţi ai limuzinei sale”, a arătat anchetatorul.

Lipsirea de libertate subzistă indiferent de modul prietenos în care s-au derulat discuţiile la bar. “Este exclusiv dreptul autorităţilor să lipsească de libertate pe cineva în condiţii expres şi limitativ prevăzute de lege”, a insistat procurorul.

Achitaţi pentru “lipsa unui adintre elementele constitutive ale infracţiunii”

Gigi Becali a fost achitat iniţial în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. În baza aceluiaşi articol au fost achitaţi şi Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi Romulus Dumitrescu.

Marcel Popa, cel care l-a împuşcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecţii în cazul furtului maşinii lui Becali, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanţa stabilind un termen de încercare de 3 ani.

“Premisa procurorilor a fost greşită”

Gigi Becali a fost achitat pentru că “premisa procurorilor a fost greşită”, iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea maşinii şi nu violenţe la adresa hoţilor, ţinându-le lecţii de morală.

Judecătorii au arătat, în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părţile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera, iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistraţii au remarcat, totodată, că niciuna din părţi nu a cerut expres să fie lăsată să plece.

Instanţa a mai notat în motivare că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecţii unor “discuţii moralizatoare” din partea finanţatorului FC Steaua.

Alte dosare

Acesta nu este singurul dosar în care este judecat Gigi Becali. El a fost achitat în Dosarul Valiza – sentinţă nedefininită – şi în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării – sentinţă nedefinitivă, iar DNA a făcut recurs.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.