Sentința Rompetrol, amânată pentru a doua oară de Tribunalul Bucureşti

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat luni, pentru  28 august, pronunţarea unei decizii în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu a fost judecat alături de 12 inculpaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. Este pentru a doua oară când judecătorii lasă suspendată sentința în acest dosar, iar speculațiile privind așteptarea unui verdict din partea Curții Constituționale în cazul referendumului nu au întârziat să apară. La ultimul termen al procesului din 18 iulie, instanța a rămas în pronunțare până la 2 august – când CCR ar fi trebuit să dea o decizie asupra validării sau invalidării scrutinului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu. În 2 august au fost amânate ambele sentințe – cea a TB pentru 20 august, iar a Curtea pentru 12 septembrie. Ulterior, CCR a devansat pentru 31, apoi pentru 21 august validarea sau invalidarea referendumului.

Dosarul Rompetrol este extrem de complex, dar și durează de 6 ani, fiind unul dintre cele mai lungi din România. El a fost blocat aproape un an la Curtea Constituţională (2010-2011), după ce avocaţii au ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate.

La 8 septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea a 7 infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Împreună cu Patriciu au fost trimişi în judecată Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Anghelache.

La ultimul termen de judecată pe fond, în 18 iulie a.c., procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor condamnarea lui Dinu Patriciu la o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege, respectiv 20 de ani de închisoare.

De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut ca prin decizia ce va fi pronunţată judecătorii să-l oblige pe Alexandru Bucşă să plătească, în solidar cu Dinu Patriciu, suma de 85 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor Publice.

Trebuie precizat că, în cazul pronunțării unei sentințe în 28 august, aceasta nu va fi definitivă, dar mărimea pedepsei va fi decisivă pentru instanța superioară. 

Amintim că, la un an după ce a fost trimis în judecată, Dinu Patriciu a vândut în august 2007, pentru 2,7 miliarde de dolari, 75% din acțiunile Rompetrol Holding (din totalul de 80% pe care le deținea) companiei KazMunaiGaz din Kazahstan. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.