Silaghi n-a scăpat de urmărirea penală

Demisia din Parlamentul României şi mutarea în Parlamentul European a fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, nu l-a scăpat de urmărirea penală. Imunitatea cade, astfel, în faţa dosarului penal. Procurorii DNA l-au chemat joi, la sediul instituţiei, pentru a-i aduce la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, în formă continuată. Nelu Iordache, arestat preventiv, l-a denunţat pe Silaghi că a luat şpagă de la el 200.000 de euro ca să-i salveze contractele de reziliere. Nu le-a salvat, dar nici banii nu i-a returnat. Procurorii l-au anunţat acum că pe numele lui a fost începută urmărirea penală, după ce preşedintele Traian Băsescu a dat avizul, iniţial acesta fiind cerut Camerei Deputaţilor, în 19 august, pe vremea când liberalul nu era europarlamentar.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către Blue Air, compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a lui Adrian Ştef, finul lui Silaghi, care candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene.

În schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu CNADNR, structură aflată pe vremea aceea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Anchetatorii mai arată că Silaghi a primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altora.

În demersul său, Ovidiu Silaghi a fost ajutat de Remus Şpan, fost adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră. Şpan este şi el urmărit penal în acest dosar.

Silaghi a recunoscut că l-a primit acasă pe Iordache, adus de Şpan, dar neagă că acesta i-ar fi dat bani.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.