Silaghi va face cărare la DNA, de la Bruxelles. Kovesi cere ridicarea imunităţii de europarlamentar a acestuia

Laura Codruța Kovesi, procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a cerut, ieri, Parchetului General să sesizeze Parlamentului European pentru a transmite o opinie și formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva europarlamentarului Ovidiu Silaghi, acuzat de trafic de influență în formă continuată, fapte comise în perioada când avea calitatea de ministru al Transporturilor. Cu această ocazie vom afla şi dacă Gigi Becali ar fi scăpat dacă ar fi rămas europarlamentar – în caz că Parlamentul European nu va accepta să-i ridice imunitatea lui Silaghi. Situaţia este cu totul alta în cazul lui Adrian Severin, care a săvârşit acte de corupţie în timpul mandatului la Parlamentul European şi a cărui imunitate i-a fost ridicată de acest for aproape imediat (în 23 iunie 2011) după ce DNA a transmis solicitarea, prin Ministerul Justiţiei, în 5 aprilie 2011.

Faptele sunt cunoscute: în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa.

La schimb, ministrul îşi oferea exercitarea influenței asupra unor funcționari din cadrul CNADNR astfel încât să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu firma omului de afaceri și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri în execuția lucrărilor.

“Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului. Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la același om de afaceri suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR SA, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte. Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârșirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă și completă a situației de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”, susțin procurorii.

Ovidiu Silaghi a avut calitatea de deputat în Parlamentul României până la data de 3 septembrie 2013, când şi-a dat demisia, iar PNL l-a numit membru al Parlamentului European în locul altui europarlamentar.

Şpagă de 200.000 euro

În 12 septembrie, procurorii DNA l-au chemat la sediul instituţiei pentru a-i aduce la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, în formă continuată. Nelu Iordache, arestat preventiv, l-a denunţat pe Silaghi că a luat şpagă de la el 200.000 de euro ca să-i salveze contractele de reziliere. Nu le-a salvat, dar nici banii nu i-a returnat. Procurorii l-au anunţat acum că pe numele lui a fost începută urmărirea penală, după ce preşedintele Traian Băsescu a dat avizul, iniţial acesta fiind cerut Camerei Deputaţilor, în 19 august, pe vremea când liberalul nu era europarlamentar.

Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile și imunitățile europene, membrii Parlamentului European beneficiază, pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări.

“Având în vedere că imunitatea domnului Silaghi Ovidiu Ioan derivă din calitatea acestuia de ministru, însă competența de a ridica această imunitate este atribuită camerei din care face parte, este necesară transmiterea unei solicitări către Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care să rezulte dacă sus-numitul beneficiază de art. 9 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile europene, iar în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunități”, precizează DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.