Soțul Alinei Bica,  sub control judiciar

Procurorii DIICOT Brașov l-au plasat sub control judiciar pe Mircea Octavian Bica, soțul fostei șefe a DIICOT – structura centrală, Alina Bica, sub acuzaţia de evaziune fiscală.

“În cauză există bănuiala rezonabilă că suspectul Mircea Octavian Bica a comis prin intermediul societății sale două infracțiuni de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 88.000 de lei, și o tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală”, a declarat, înainte de audierea lui Mircea Bica (timp de o oră), procurorul Cătălin Borcoman, șeful DIICOT Brașov.

“Faptele sunt comise în legătură cu una din societățile unui alt suspect. Gruparea care este cercetată și care este compusă din mai multe persoane fizice și persoane juridice utiliza pentru activitățile ei un număr de trei societăți comerciale care beneficiau de lucrări publice pentru a scădea impozitul pe profit și TVA. Au fost înființate două societăți de tip conductă și încă o societate de tip fantomă prin intermediul cărora erau înregistrate operațiuni de cheltuieli fictive, iar sumele de bani virate în cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin retrageri de numerar efectuate la ATM-uri ale unor unități bancare”, a declarat șeful DIICOT Brașov.

Borcoman a explicat că ancheta a pornit ca urmare a unei sesizări formulate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, cu care a colaborat, procurorii solicitând de-a lungul anchetei o serie întreagă de controale, prejudiciul estimat până acum fiind de circa 3,4 milioane de lei.

“Soțul Alinei Bica nu este implicat în activitatea grupului și în circuitul evazionist; cu firma sa a relaționat cu una din societățile care are implicare în grup. În acest moment se efectuează audieri și măsurile preventive vor fi adoptate după finalizarea audierilor. Firmele principale ale grupului aveau ca și domeniu de activitate construcțiile și celelalte, practic, erau firme care nu aveau obiectiv de activitate, declarativ tot construcții. În acest caz sunt audiate în total un număr de 11 persoane”, a mai spus șeful DIICOT Brașov.

Procurorii DIICOT — Structura Teritorială Brașov au efectuat în această dimineață 17 percheziții în județul Brașov, dintre care 6 la locuințele unor persoane din localitățile Jibert, Lisa și Făgăraș, într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare.

În urma descinderilor au fost ridicate și duse la audieri 11 persoane, printre care și soțul Alinei Bica, Mircea Bica.

Redăm integral comunicatul DIICOT:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov desfăşoară o acţiune amplă, vizând vizând destructurarea unui grup infracţional organizat.

S-a reţinut că în perioada 2010 – 2014 a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Braşov, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală prin intermediul mai multor societăţi comerciale.

Astfel, în cauză există suspiciunea rezonabilă că tranzacţiile efectuate de S.C. ROATA S.R.L., S.C. HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. , S.C. BRADUS INVEST S.R.L., S.C. PAN BAUTEH S.R.L., S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. C MODE MARYNELLA S.R.L. au fost de fapt operaţiuni fictive, iar unele dintre  societăţile comerciale menţionate au fost înfiinţate doar pentru crearea circuitului evazionist în scopul sustragerii de la plata TVA şi impozitului pe profit. Din conturile societăţilor comerciale tip „fantomă” a fost retrasă în numerar  ulterior operaţiunilor suma totală de 7.001.550 lei.

De altfel, la data de 10.12.2014 – D.G.A.F. a sesizat organele de urmărire penală cu privire la operaţiunile economice derulate, de reprezentanţii S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. PAN BAUTEH, S.C. MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ S.R.L în vederea diminuării obligaţiilor de plată la bugetul general consolidat al statului, prejudiciul total estimat fiind de 3.841.628 lei. Ulterior Direcţia geneerală Antifraudă Fiscală a sprijinit activitatea organelor de urmărire penală efectuând controale de specialitate în baza dispoziţiilor legale.

Au fost identificate trei categorii de societăţi:

– cele care au creat documente justificative pentru bunuri şi servicii care nu au existat sau nu s-au realizat – SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL;

– cele care au fost interpuse în circuitul fictiv de tranzacţionare, în vederea creării aparenţei existenţei unor operaţiuni care în fapt nu au existat SC PAN BAUTEH SRL şi  SC ANDRA BAU SRL;

– cele care au beneficiat de avantaje de natură fiscală, constând în TVA deductibilă şi cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit – SC ROATA SRL,  SC HIDROCLEAN ENERGY SRL şi BRADUS INVEST SRL.

S-a stabilit că SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL,  SC PAN BAUTEH SRL şi  SC ANDRA BAU SRL au rolul de a disimula circuitul financiar prin plăţi bancare succesive urmate de ridicări de numerar, în vederea diminuării disponibilităţilor financiare deţinute de societăţile menţionate mai sus  şi însuşirii acestor sume de către persoanele fizice implicate în circuitul economic fictiv.

Pentru societăţile beneficiare, din analiza documentelor şi a achiziţiilor de bunuri/servicii,  au fost identificate trei tipuri de operaţiuni:

– achiziţii fictive de bunuri şi/sau servicii, în vederea deducerii TVA aferentă, scopul fiind diminuarea TVA rezultată din comercializarea propriu-zisă a mărfurilor către clienţi;

– crearea de documente de provenienţă pentru bunuri şi/sau servicii achiziţionate de pe piaţa internă fără documente justificative, bunuri şi/sau servicii livrate efectiv în ţară către diverşi clienţi.

– diminuarea disponibilităţilor financiare deţinute de societăţile ROATA S.R.L.,  HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. şi BRADUS INVEST S.R.L. cu consecinţa creării de avantaje pentru persoanele fizice implicate în circuitul evazionist.

Există suspiciunea rezonabilă că operaţiunile economice sunt fictive întrucât:

– conform situaţiilor financiare anuale depuse de SC PAN BAUTEH SRL aferente anilor 2011, 2012 şi 2013 şi de SC ANDRA BAU SRL aferente anului 2010, societăţile nu au avut angajaţi, iar din analiza balanţelor de verificare nu rezultă că cele două entităţi economice au deţinut echipamente tehnologice necesare pentru realizarea de lucrări de construcţii / prestări de servicii;

– SC PAN BAUTEH SRL are acelaşi sediu social/domiciliu fiscal ca şi societatea ANDRA BAU S.R.L., evidenţa contabilă este condusă de aceeaşi persoană (JOSAN IULIA), administratorii acestora nu au putut fi contactaţi, iar ambele societăţi nu au funcţionat niciodată la sediul social declarat –fapt susţinut în nota explicativă şi de GEORGESCU STANCA (proprietara imobilului respectiv);

– au acelaşi unic furnizor intern, respectiv pe SC MODE MARYNELLA CREATIE VESTIMENTARA SRL, care nu avea capacitatea tehnică de a presta serviciile prezentate în facturile emise;

– societăţile nu au putut face dovada realităţii tranzacţiilor;

– documentele legate de circulaţia bunurilor/serviciilor nu conţin toate datele cu privire la: transportul bunurilor, denumirea acestora, conturile bancare ale furnizorilor şi beneficiarilor, datele de identificare ale persoanelor care au asigurat expediţia bunurilor şi a celor  care au întocmit documentele.

– tranzacţiile sunt descrise generic de către persoanele care le-au efectuat, în documentele justificative nu sunt menţionate persoane de contact, documentele erau primite gata semnate şi ştampilate.

Au  fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, fiind aduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov 11 persoane, în vederea audierii.

Suportul tehnic de specialitate a fost acordat de Serviciul Român de Informaţii, iar activităţile operative au fost efectuate cu ajutorul Jandarmeriei Române”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.