Şova a picat în plasa DNA, tras de Hrebenciuc. Şeful campaniei lui Ponta la Preşedinţie se şi vedea liderul PSD

Dan Şova este urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă în acelaşi dosar cu Viorel Hrebenciuc, acesta fiind al doilea dosar pe care fostul ministru al Marilor Proiecte şi al Transporturilor îl are deschis în ultimele 3 luni. Acum, Şova este acuzat că a acceptat la ntâlnirea cu “Hrebe”, vinerea trecută, să intervină la ministrul Justiţiei pentru abrogarea Art. 13 din Legea 78/2000 şi să asigure aprobarea Legii de amnistiere, prin care i-ar fi asigurat libertatea lui „Hrebe” în caz că ar fi fost condamnat la închisoare în dosarul retrocedărilor.

UPDATE: Stenogramele interceptării discuţiilor dintre Hrebenciuc şi Şova.

La schimb, Hrebenciuc – care este şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor – i-a promis junelui Şova că îl va sprijini să obţină şefia PSD după ce Victor Ponta va ajunge Preşedintele României. Lăcomia de putere îl va aduce, astfel, pe Şova, în faţa instanţei.

La ieşirea de la audieri, după circa trei sferturi de oră, Dan Şova a dat declaraţii scurte presei care îl aştepta.

„Niciodată nu am vorbit cu domnul Cazanciuc”, a spus el, grăbindu-se la maşină.

Întrebat de jurnalişti dacă a dorit să ajungă ministru al Justiţiei, el a răspuns: „Niciodată”.

Despre ultima întâlnire cu Hrebenciuc, Dan Şova s-a rezumat să spună că a avut loc vinerea trecută. Procurorii spun că exact în acea zi de 17 octombrie acesta a comis traficul de influenţă.

Fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, ar fi implicat şi el în dosar, potrivit unor surse judiciare.

Ponta: Eu şi DNA suntem în campanie electorală

Premierul Victor Ponta s-a rezumat, iniţial, să le spună jurnaliştilor: „Suntem egali în faţa legii, eu mă ocup de Guvern”. Părea că, aflat în campanie electorală, se va abţine de la declaraţii ironice.

Ne-am înşelat. După ieşirea lui Şova de la audieri la DNA, Ponta nu s-a dezis de atitudinea sa obişnuită. Întrebat când a vorbit ultima dată cu Hrebenciuc, Ponta a spus „O să vedeţi la DNA”.

Întrebat dacă se află în interceptările DNA din dosarele lui Viorel Hrebenciuc, Ponta a răspuns: ”Dar cum s-ar putea să nu fiu?. Eu sunt interceptat încă din 2010”, a continuat el.

Întrebat dacă îi este efectată campania electorală de ceea ce se întâmplă în justiţie în această perioadă, Ponta a răspuns: ”Nu, dimpotrivă”.

”Adică în acest moment mai sunt doar două entităţi: eu, care spun ce fac şi ca şi prim-ministru şi ce vreau să fac ca preşedinte, şi DNA, ceea ce, sincer să fiu, cred că e bine”, a adăugat Ponta.

Redăm integral comunicatul DNA:

“În completarea comunicatului nr. 1478 din 20 octombrie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de: 

DAN ȘOVA, vicepreședinte al unui partid, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-ar fi folosit influența față de suspectul Dan Șova, membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr. 1474/VIII/3 din 17 octombrie și nr. 14361450 și 1454 din 15 și 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

În același context, suspectul Dan Șova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”).

Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 și comunicat nr 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

În acest context, suspectul Dan Șova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect (vezi comunicat 1194 din 13 august 2014).

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Șova că va convinge mai mulți membri au partidului, aflați în sfera sa de influență, să îl susțină. 

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”. 

Dan Şova mai este urmărit penal, începând din 13 august a.c., într-un dosar deschis de DNA pentru contractele de avocatură încheiate ilegal de acesta pentru complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Alături de el este cercetat şi fostul şef Complexului Energetic Rovinari, Dan Laurențiu Ciurel, în prezent directorul Complexului Energetic Oltenia.

Prejudiciul adus statului în acest dosar este de 84 milioane lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.