Şpagă de 2,5 mil. euro: Primarii din Jilava și Snagov, condamnați la ani grei de închisoare alături de complici

La 1 an şi o lună de la trimiterea în judecată de procurorii anticorupţie, Adrian Mladin, primarul comunei Jilava, a fost condamnat, astăzi, de Curtea de Apel București, la 7 ani de închisoare, iar Apostol Mușat, primarul comunei Snagov, la 5 ani de închisoare cu executare. Eu au luat şpagă 2,5 milioane de euro, disimulată într-un contract de împrumut, în schimbul retrocedării ilegale a unor terenuri. Totodată, instanţa a menţinut sechestrele asigurătorii puse pe bunurile inculpaţilor, precum şi măsura controlului judiciar în cazul lui Muşat şi Mladin. Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la instanţa supremă.

Alături de ei au primit pedepse cu închisoarea următorii complici:

  • Ovidiu Szasz (finul primarului din Jilava) – la 4 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită și fals intelectual, în forma participației improprii și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni
  • Ion Scăețeanu (persoană din anturajul primarului comunei Snagov) – la 4 ani cu executare, pentru trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, tentativă la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție
  • Marinică Bozdoro (administrator societăți comerciale) – la 3 ani și 6 luni cu executare, pentru trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție
  • Suliman Vildan (administrator societăți comerciale) – la 3 ani cu executare, pentru trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție
  • Roxana Curpene (notar public) – la 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influență și fals intelectual, în forma participației improprii.

Eugenia Cuțaru (notar public, pentru complicitate la dare de mită și complicitate la cumpărarea de influență) și Gheorghe Roman (vicepreședintele CJ Ilfov, acuzat de trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție) au fost achitaţi.

Judecătorii i-au obligat pe inculpaţi la plata a câte 40.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Primari Mladin și Mușat au fost trimiși în judecată, alături de complici, pe 14 februarie 2012 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Adrian Mladin este acuzat de luare de mită, fals intelectual în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Apostol Mușat este acuzat de trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Lungu şi Văcaru, 3 ani, respectiv 2 ani cu suspendare

În afară de complicii enumeraţi au mai fost trimiși în judecată Valentin Octavian Lungu, administrator de societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență, şi Florin Văcaru, administrator de societăți comerciale, acuzat de trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

În 19 aprilie 2012, Octavian Lungu şi Florin Văcaru, deferiţi justiţiei în acest dosar, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare, după ce şi-au recunoscut faptele şi au cerut să fie judecaţi doar pe baza probelor din dosar.

Aceştia au contestat decizia la instanţa supremă, care în 20 septembrie 2012 le-a respins recursurile, aceştia rămânând cu pedepsele dispuse de Curtea de Apel Bucureşti.

Infracţiuni în lanţ

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie – noiembrie 2011, Mladin, Mușat, Szasz, Roman și Scăețeanu, în calitățile menționate, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană denunțătoare au acționat în vederea întocmirii unui plan parcelar, avizării acestuia și emiterii documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunțătorul le achiziționase anterior.

“Terenurile, în suprafață totală de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, județul Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar și, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denunțătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate unul cu celălalt, pentru ca, după întocmirea planului parcelar și eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi alipite/unite într-un singur lot în evidențele funciare și apoi vândute unei societăți comerciale”, susțin procurorii.

Mai întîi 500.000 de euro

În calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins denunțătorului 500.000 euro, din care, la data de 19 septembrie, a primit 50.000 euro pentru a dispune întocmirea de către Comisia Locală de Fond Funciar a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului, în suprafață totală de 23,8 ha, iar loturile să fie alipite.

De asemenea, edilul s-a angajat să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, pentru a o determina să avizeze planul parcelar și să emită documentele cadastrale în vederea alipirii terenurilor în cauză.

“La data de 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunțătorul prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta și a ascunde săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, mai arată procurorii.

Şpagă disimulată într-un împrumut

Însă cum întocmirea planului parcelar trena, a intervenit Apostol Mușat care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influență asupra lui Mladin și a directorului Oficiului de Cadastru Ilfov și că ar putea grăbi demersurile de obținere a documentelor cadastrale pentru denunțător. În schimb, i-a pretins acestuia, direct și prin intermediar, 1.100.000 euro.

“Pentru a ascunde și garanta obținerea mitei, primarul Mușat Apostol l-a determinat pe învinuitul Scaețeanu Ion să întocmească, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul, din care să rezulte că Scaețeanu Ion l-ar fi împrumutat pe denunțător cu suma pretinsă drept mită (1.100.000 euro), iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunțătorului. În cele din urma însă, Scaețeanu Ion a încheiat contractul de împrumut pe suma de 2.500.000 euro”, arată DNA.

În perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit și ajutat pe Scaețeanu în toate demersurile de obținere a 2.500.000 euro drept mită de la denunțător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul, precizează anchetatorii anticorupţie.

„La rândul său, prin intermediul primarul comunei Snagov, inculpatul Gheorghe Roman, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denunțătorului, lăsând să se creadă că are influență asupra directoarei Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava, în care erau incluse toate terenurile denunțătorului și a emite, cât mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri”, mai arată DNA.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit iar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

Mladin a crezut că scapă dacă îl denunţă pe prim-procurorul Tomiţă Neagu

Primarul Adrian Mladin, arestat preventiv în februarie 2012 dar eliberat ulterior şi cercetat în libertate, l-a denunţat pe prim-procurorul Tomiţă Neagu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, pentru fapte de corupţie.

Magistratul Neagu a fost condamnat în 10 ianuarie anul acesta, tot de CAB, la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită – dată de edil, dar sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs la ÎCCJ.

nstanţa l-a obligat, totodată, pe Tomiţă Neagu să-i restituie primarului Mladin şpăgile: un televizor în valoare de aproape 8.300 de lei, un teren intravilan de 3.000 mp în comuna Jilava şi un altul teren, situat în aceeşi comună, de 707 mp.

În acest dosar a fost condamnat şi Ovidiu Szasz, care a primit o pedepasă de 3 ani de închisoare, pentru complicitate la luarea de mită.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.