Şpan după Silaghi, la DNA

Remus Şpan este urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi să pretindă şi să primească şpagă 200.000 de euro şi servicii de la Nelu Iordache pentru a nu-i rezilia contractele firmei Romstrade încheiate cu CNADNR, informează, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie DNA). Şpan fusese angajatul lui Iordache şi cunoştea problemele pe care acesta le avea cu contractele, spun procurorii. Amintim că Parchetul General a cerut în 19 iulie avizul Parlamentului pentru a începe urmărirea penală împotriva lui Silaghi, după ce acesta a fost denunţat de Nelu Iordache, arestat preventiv pentru deturnare de fonduri europene. Numai că liberalul şi colegul său Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputaţilor, la începutul lui septembrie, pentru a fi trimis europarlamentari în locul lui Cristian Buşoi şi Ramonei Mănescu.

Şpan s-a prezentat, joi, la DNA, pentru a fi înştiinţat asupra urmăririi penale şi va reveni la jumătatea lunii septembrie, pentru a da declaraţii.

Potrivit procurorilor, în perioada mai – noiembrie 2012, în mod repetat, Remus Vasile Şpan l-a ajutat pe Ovidiu Ioan Silaghi, atunci ministru al Transporturilor, să pretindă şi să primească bani şi foloase necuvenite de la administratorul firmei Romstrade SRL, Nelu Iordache.

Anchetatorii au stabilit că Remus Şpan ar fi intermediat întâlniri între cumpărătorul de influenţă Nelu Iordache şi ministrul Ovidiu Silaghi, “cunoscând problemele pe care le întâmpina SC Romstrade SRL în derularea contractelor cu CNADNR SA (întrucât anterior îşi desfăşurase activitatea în cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu)”.

Intermediarul şpăgii

Procurorii arată că Remus Şpan ar fi intermediat primirea de către Silaghi, de la Nelu Iordache, a sumei de 200.000 de euro şi a “foloaselor necuvenite constând în efectuarea unor curse aeriene între Satu Mare şi oraşe din Europa, pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, în condiţiile în care învinuitul cunoştea că societatea Romstrade SRL înregistra pierderi pe care nu avea posibilitatea să le suporte, precum şi problemele reale ale SC Romstrade SRL în derularea contractelor, probleme care îndreptăţeau CNADNR SA să dispună anumite măsuri de reziliere a unor contracte”.

De asemenea, Remus Şpan l-ar fi convins pe Iordache Nelu că ministrul Ovidiu Silaghi este dispus să îl susţină şi să influenţeze deciziile conducerii CNADNR pentru a sprijini interesele firmei Romstrade.

Silaghi nu recunoaşte mita

Ovidiu Silaghi a recunoscut că s-a întâlnit cu omul de afaceri, pe care i l-a adus Remus Şpan, “pe nepusă masă, noaptea, acasă”.

“A venit la mine acasă în noaptea aceea, eu neştiind că el vine, şi fără să fi fost invitat. A venit cu acea cunoştinţă a mea, este vorba despre Remus Şpan. Îl cunosc pe acesta din ’97 şi ştiam că la un moment dat a lucrat la Blue Air, ştiam că a fost ofiţer de informaţii, nu că mai este încă”, a spus Silaghi.

Fostul ministru al Transporturilor şi cât pe-aci să fie numit din nou, în locul unui alt penal – Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul – a infirmat însă că Nelu Iordache ar fi avut la el vreo sumă de bani.

Întrebat ce a vrut concret de la el Nelu Iordache, Silaghi a admis că acesta dorea anularea rezilierii contractului pentru tronsonul de autostradă Nădlac-Arad, operată în aceeaşi zi de 22 noiembrie 2012, dar că acest lucru nu se mai putea face după ce se îndeplinse procedura.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.