Sprijin de la Secret Service in dosarul “Mita pentru Cetatenie”. Un functionar roman a cerut si favoruri sexuale

Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti a ajutat procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica sa documenteze modul de transferare a banilor din strainatate, utilizat de inculpatii din dosarul acordarii cetateniei romane unor persoane din Republica Moldova. Intre timp au aparut si detalii socante: in referatul emis de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si prezentat instantei de judecata se arata ca, pe langa faptul ca functionarii acceptau sa primeasca mita pentru a acorda ilegal cetatenia romana unor cetateni moldoveni, acestia cereau sa intretina raporturi sexuale cu intermediarii.

“Din cercetarile efectuate a rezultat ca modalitatea de transmitere a sumelor de bani din strainatate se realiza prin transfer. Documentarea modalitatii de transfer a banilor utilizata de catre cei implicati a fost realizata de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei cu sprijinul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti”, informeaza, vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis, vineri dimineata, mandate de arestare preventiva de 29 de zile pe numele a 11 persoane implicate in acest caz, iar fata de 6 persoane au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea. Totodata, fata de 8 persoane s-a inceput urmarirea penala. Printre cei arestati se afla:

  • Mariana Bisa (personal contractual – Serviciul Public Comunitar Evidenta Persoanelor Bucuresti nr. 5);
  • Iulian Nitu (functionar, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie);
  • Crina Ionescu (functionar);
  • Emilia Gina Tache (functionar Autoritatea Nationala pentru Cetatenie);
  • Alexandra Niculae (functionar la Starea civila, Sector 1 Bucuresti);

Restul inculpatilor arestati sunt intermediari cu dubla cetatenie romano-moldoveana: Aliona Stolearenco, Larisa Sireteanu, Liliana Gutnic, Dumitru Prisacaru, Nicolae Ghiciov, Iurie Popov.

Mita nu era de-ajuns

Un functionar de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a cerut, pe langa mita, si favoruri sexuale, dorind sa intretina relatii sexuale cu o intermediara, se arata in referatul emis de procurorii de la PCIIJ si prezentat instantei de judecata.

Functionarii care primeau mita de la intermediarii care facilitau obtinerea mai repede pentru moldoveni a cetateniei romane si a pasaportului erau numiti “avocati” in discutiile cu clientii, iar banii purtau denumirea de “mop”, “carboave”, “iepuras”, “bastoane”.

Spaga pentru un document pornea de la 20 de lei, pentru o traducere de acte, si ajungea la 2.000 de lei, pentru acordarea cetateniei romane.

Insa odata deveniti romani (dupa publicarea ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) si depunerea juramantului de credinta), cetatenii moldoveni voiau si pasaport romanesc. Iat pentru acesta, aveau nevoie de actele de stare civila romanesti, care se obtin prin transcrierea actelor de stare civila moldovenesti.

De la 1 leu la 250 euro, pentru rapiditate

Avand in vedere ca majoritatea acestora doreau ca domiciliul sa ramana intarade origine, singura institutie abilitata sa transcrie actele de stare civila moldovenesti in vederea atribuirii codului numeric personal si obtinerii pasaportului romanesc este Serviciul de Stare Civila sector 1 Bucuresti. Cei care doresc sa aiba domiciliul in Romania (alegand cel mai adesea municipiul Bucuresti) se pot adresa serviciilor de stare civila aferente sectorului in care locuiesc.

Durata medie a transcrierii unui certificat (de nastere, de casatorie sau de deces) in cazul cetatenilor moldoveni care au redobandit cetatenia romana, este, in cazul Starii Civile Sector 1 Bucuresti, de 8 luni. Dar prin aceiasi intermediari, ajutati de colaboratori de-ai acestora, pentru 50-250 euro (in functie de credibilitatea si de reputatia intermediarului, precum si de detinerea procurei), se rezolva rapid si aceasta formalitate. Contra unei sume fixe de 5 euro sau de 20 lei/certificat, functionari ai Serviciului Starea Civila Sector 1 Bucuresti reduceau termenul de la 8 luni la o luna sau chiar la 10 zile. Taxa legala pentru generarea CNP-ului este de 1 leu pe certificat.

Ulterior obtinerii actelor de stare civila romanesti si a CNP-ului, aceiasi intermediari percepeau de la 100 euro/pasaport pentru a interveni pe langa functionari din cadrul Directiei Generale Pasapoarte sa emita cu celeritate pasapoartele romanesti. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.