Stan Mustață, fostul judecător al lui Voiculescu, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

La un an de la reținere și arestare, Stan Mustață, judecătorul de la Curtea de Apel București – Secția a II-a penală care a tărăgănat dosarul lui Dan Voiculescu înainte de sentința finală, a fost condamnat astăzi, de Curtea de Apel București, la 10 ani și 10 luni de închisoare, pentru că a pretins și primit mită în schimbul unor soluții favorabile date în dosarele pe care le judeca. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată la cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Amintim că Stan Mustață a fost ridicat de procurorii DNA în 30 aprilie 2014, chiar în ziua în care ar fi trebuit să intre în sala de judecată pentru unul din termenele finale ale recursului formulat de Dan Voiculescu în dosarul de spălare de bani pentru care a fost condamnat ulterior, în 8 august, de un alt complet de judecată, la 10 ani de închisoare cu executare.

Instanța i-a aplicat astăzi lui Mustață și pedeapsa complementară a interzicerii, timp de 5 ani după executarea pedepsei principale, a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implica exercițiul autorității de stat și de a exercita o profesie juridică.

Din pedeapsă i s-a scăzut perioada de 5 luni de la reținerea și arestarea sa preventivă (30 aprilie – 28 octombrie 2014), plus 5 luni de arest la domiciliu (28 octombrie 2014 – 10 martie 2015), menținând controlul judiciar dispus în cazul său.

Complicii, și ei după gratii

În același dosar au fost condamnași și 4 complici ai lui Mustață:

– grefiera Mariana Curea: 4 ani și patru luni de închisoare cu executare

– Ion Boraciu: 9 ani închisoare

– Alexandru Florian: 6 ani și 4 luni închisoare

– Ciprian Moraru: 2 ani închisoare.

Stan Mustață a fost acuzat pentru mai multe infracțiuni:

– constituire a unui grup infracțional organizat;

– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

– 6 infracțiuni de luare de mită;

– o infracțiune de trafic de influență.

Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel București, Ion Boraciu și Florian Alexandru sunt complicii lui Mustață care intermediau mita.

Anchetatorii îl urmăreau încă din anul 2005 pe magistratul Mustață, însă abia din 2013 au început să obțină și probe. Astfel, procurorii DNA spun că în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, Mustață, Boraciu și Alexandru au format un grup infracțional organizat, sprijinit de grefiera Curea, care a accesat informații cu caracter confidențial din dosarele penale aflate pe rolul Curții de Apel București, „în vederea identificării și contactării mituitorilor și cumpărătorilor de influență, în scopul pretinderii de la aceștia a unor foloase materiale, în schimbul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.