UPDATE! STENOGRAME. Duicu făcea trafic de influenţă chiar din cabinetul lui Ponta, în prezenţa ministrului Stroe

Din referatul cu propunerea de arestare a baronului PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, reiese că acesta a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, în prezenţa ministrului de la acea vreme de la Interne, Radu Stroe, cerându-le ca şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, să fie menţinut şi apoi avansat. În schimb, Ponea i-a promis că, prin relaţiile pe care le are în familie (Adina Ponea, sora lui, este şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova) îl scapă de dosarul de incompatibilitate pe care ANI i-l deschisese lui Duicu. Aşadar, Adrian Duicu nu numai că se lăuda în faţa şefului IPJ Mehedinţi, Constantin Ponea, că are influenţă asupra prim-ministrului Ponta şi asupra şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă, dar Ponta l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Duicu, se arată în stenogramele prezentate de gândul.info.

UPDATE: În motivarea arestării baronului Duicu, instanţa confirmă că acesta a făcut trafic de influenţă “la un nivel extrem de înalt”. Iată un pasaj din motivarea instanței:

“În anticamera Șefului cancelariei Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întâlnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcție de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă. (…) Inculpatul Duicu arată, în data de 13.06.2013, într-o discuție cu inculpatul Ponea, că ‘Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs’. În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al șefului cancelariei, dar în mod cert discuția a avut loc și cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu. Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma ‘l-a chemat acolo șefu al mare’ pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Toba la Guvern să discute despre inculpatul Ponea ar fi Șeful Cancelariei Primului Ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competențe să-l cheme pe șeful Poliției Române la Guvern și, de asemenea, că șeful cancelariei ar fi cel care folosește ‘biroul oval’, dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei”, se arată în motivarea instanței privind arestarea lui Duicu.

Despre aceste informaţii apărute în presă, Ponta s-a rezumat să spună astăzi, întrebat de jurnalişti, doar atât: „Sunt absolut convins că veţi primi de la procurori înregistrările de la mine din birou. Au fost la mine în birou foarte mulţi prim-miniştri, foarte mulţi şefi de servicii (secrete, n.r.), conducători de instituţii. Nu ştiu de aşa ceva, ştiu că a fost şi şeful CIA împreună cu cel al SRI şi vor fi încântaţi să vadă în gândul (gândul.info, n.r.) ce am discutat. Dar aşa e în România, ce să facem? Nu ştiu de aşa ceva, vom vedea stenogramele de la mine din birou şi ne vom convinge”.

Duicu, Ponea şi şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, au fost arestaţi preventiv în 4 aprilie.

Premierul Victor Ponta a afirmat, ieri, că nu se “dezice” nici de Duicu, nici de ceilalţi baroni locali acuzaţi de fapte de corupţie. Mai mult, el aprecia vineri, 4 aprilie, că meseria de preşedinte CJ este “foarte periculoasă”. În prezent, 8 baroni PSD au probleme cu justiţia.

Radu Stroe a declarat însă astăzi că nu îl cunoaşte pe Duicu.

Iată ce se reţine în referatul DNA prezentat instanţei pentru arestarea lui Duicu:

La data de 24 mai 2013, Ponea Constantin îl întreabă pe Duicu Ioan-Adrian, “noutăţi mai aveţi acolo?” (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind “nu, totul e absolut în regulă”.

► La data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru (adjunctul secretarului de stat MAI, n.r.), că pe data de 13 iunie 2013 intenţionează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia (“acia” este un regionalism des folosit în Oltenia, însemnând “aici”, n.r.)”.

► Totodată, “numitul Duicu Ioan Adrian afirmă că intenţionează să meargă, împreună cu numitul Ponea Constantin Ştefan, la numitul Tobă Petre. În aceeaşi zi, numitul Duicu Ioan – Adrian a stabilit cu numitul Ponea Constantin Ştefan să se întâlnească la biroul acestuia”.

Procurorii DNA susţin că Duicu şi-a traficat influenţa chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Procurorii arată că Duicu a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţia a lui Ponea. Procurorii menţionează că Duicu i-a transmis şefului IPJ că în cabinet se află şi ministrul de Interne, la acea vreme Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat la Guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

Iată un extras din referatul DNA:

“La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan.

Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea… ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.

Aşadar, numitul Duicu Ioan Adria i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok”.

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalităţi prin care să scape de dosarul său de la ANI, arătând că acesta a cerut şi opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba de Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu.

Intervenţii şi la CSM

“Cu Norel Popescu, preşedintele Tribunalului Mehedinţi şi în prezent membru CSM i-am cerut părerea fiind un profesionist în contencios pentru a mă lămuri dacă funcţia de consilier judeţean este compatibilă cu funcţia de de preşedinte de Consiliul Judeţean, Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său”, a declarat Adrian Duicu în apărarea sa, arată gândul.info.

Totuşi, dosarul lui Duicu de incompatibilitate a avansat iar acesta a încercat să obţină de la Curtea Supremă o strămutare şi una de suspendare a procesului, prima fiind respinsă iar la cea de a doua renunţând.

3 ani pe bară, de neconceput

Din referatul procurorilor reiese că Duicu şi Ponea aveau o relaţie bine consolidată.

Ponea l-ar fi asigurat pe Duicu că îi va “rezolva” dosarul cu ANI. DNA subliniază că dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru şeful CJ, o soluţie nefavorabilă ducând la pierderea poziţiei şi la o interdicţie de 3 ani pentru orice funcţie aleasă.

Procurorii DNA susţin că şeful Poliţiei îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai, Curtea de Apel Craiova, Secţia de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.

Din referatul DNA mai reiese că şeful IPJ, Ştefan Ponea, a solicitat în schimb următoarele lucruri: Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la preţuri mici, el să fie menţinut în funcţia de şef al IPJ si să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române, iar soţia sa să fie promovată la şefia DNA sau a Parchetului General.

În timp ce şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul de incompatibilitate, Adrian Duicu acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise, mai spun procurorii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.