Știri mondene de la DNA: Elena Udrea și-a cumpărat o poșetă de 50.000 – 100.000 dolari

Pe modelul știrilor de succes care au tocat-o ani la rândul pe Elena Udrea la Antena 3, rechizitoriul procurorilor anticorupție în dosarul “Gala Bute” cuprinde și o astfel de acuzație, menită să facă deliciul audienței DNA: fostul ministru al Dezvoltării în Guvernul Boc a achiziționat în anul 2012, cu bani a căror proveniență nu a putut fi identificată în extrasele de cont, o geantă al cărei preț este între 50.000 și 100.000 de dolari.

Geanta, marca Hermes Birkin Crocodile, a fost cumpărată prin intermediul Anei Maria Topoliceanu, la acea vreme o prietenă apropiată a Elenei Udrea.

“Din mesajele de poștă electronică și din declarațiile inculpaților rezultă că în luna februarie 2012 Udrea Elena Gabriela a achiziționat prin intermediul lui Topoliceanu Ana Maria o geantă Hermes Birkin Crocodile, al cărei preț variază, potrivit datelor existente pe site-ul ebay.com, între 50.000 și 100.000 USD. Plata prețului s-a realizat în numerar, în condițiile în care proveniența sumei nu poate fi identificată în extrasele de cont bancar ale inculpatei”, se precizează în rechizitoriu.

Bani pentru PDL București

Totodată, procurorii arată că bani obținuți din corupție erau dați Organizației PDL București – pe care Udrea o conducea -, prin mai multe mijloace, inclusiv prin depunerea sumelor în contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donație.

Ce scrie în rechizitoriu este, de fapt, o manevră arhicunoscută și descrisă în mass-media timp de 25 de ani, fiind folosită de toate partidele. Însă numai Udrea pare să plătească, după ce procurorii spun că dețin probe. Rămâne de văzut dacă îi vor convinge pe judecători.

Apa de ploaie, descoperită

Potrivit rechizitoriului, plățile erau realizate în interesul PDL București pentru diferite servicii, precum consultanță, “postaci” sau materiale publicitare.

Depunerea sumelor de bani în contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donație, era o metodă folosită în special pentru plata salariilor angajaților sau a prestatorilor care nu acceptau forme alternative de plată.

Plățile mai erau făcute în numerar, fără a se întocmi documente, sau prin transfer bancar realizat de societăți implicate direct sau indirect în relații comerciale cu Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Elena Udrea.

Potrivit procurorilor DNA, din mesajele de poștă electronică rezultă că Udrea cunoștea atât existența serviciilor prestate, cât și a plăților efectuate, primind informări detaliate de la colaboratori.

“Inculpata a recunoscut această împrejurare, însă a susținut că sumele proveneau din donații neînregistrate în evidența partidului, de la donatori care doreau să își păstreze anonimatul. În condițiile în care dispozițiile Legii nr. 334/2006 interzic în mod expres finanțarea partidelor politice prin sume neînregistrate, eludarea acestor dispoziții imperative demonstrează că inculpata a cunoscut și a acceptat proveniența infracțională a sumelor de bani folosite pentru funcționarea organizației pe care o conducea”, se arată în rechizitoriu.

4 dosare

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost trimisă ieri în judecată de procurorii DNA în dosarul “Gala Bute”, în stare de arest preventiv, sub acuzațiile de:

– luare de mită (3 infracțiuni),
– abuz în serviciu,
– tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii au disjuns însă cercetările față de Udrea pentru infracțiunile de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, într-un alt dosar – al patrulea.

Alături de ea, au fost deferiți justiției 7 complici.

Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), timp de 60 de zile aflându-se la camera preliminară.

Udrea este arestată preventiv din 11 februarie, într-un prim dosar în care a fost denunțată de Dinu Pescariu că ar fi luat de la el șpagă 500.000 de euro. Ea a primit apoi mandate de arestare și în alte 2 dosare, printre care „Gala Bute”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.