Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a trimis astăzi la Direcția Națională Anticorupție (DNA) toate înscrisurile cerute imperativ de procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, referitoare la senatorii penali.
Este vorba despre deciziile Senatului din 2014 și 2015 privind încuviințarea sau respingerea cererilor DNA de începere a urmăririi penale sau a reținerii și arestării preventive a senatorilor acuzați de corupție.
Kovesi vrea să vadă în documente oficiale dacă în toate hotărârile de aprobare și în respingeri – pentru care nu s-au emis hotărâri – Senatul a aplicat aceeași unitate de măsură.
Vestea proastă pentru Tăriceanu este că îl paște o anchetă penală pentru abuz în funcție, deoarece, ca președinte al acestui for, nu a aplicat în toate cazurile regula majorității parlamentarilor în funcție, ci ți pe cea a majorității simple.
Un exemplu este cel al Ecaterinei Andronescu, pentru care Senatul a aprobat, cu 72 de voturi „pentru”, 62 „împotrivă” şi o abţinere, începerea urmăririi penale a acesteia în dosarul Microsoft.
În cazul lui Șova, cererea DNA a fost respinsă cu 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 5 abţineri.
”Nu știu care ar fi acuzația de abuz, dar sigur, sunt tot felul de nepricepuți care vorbesc despre abuz”, a declarat el.
Tot astăzi, la aproape o lună de la votul Senatului prin care Dan Șova a fost salvat de arestarea preventivă pentru care DNA ceruse aviz, a fost redactată și Hotărârea privind votul, aceasta fiind publicată după-amiază în Monitorul Oficial.
Tăriceanu a fost obligat de Curtea Constituțională a României (CCR) să publice în Monitorul Oficial o hotărâre privind refuzul Senatului de a încuviința reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova, după ce acesta a falsificat facturi și a distrus probe din dosar.
Președintele Senatului a sperat până în ultima clipă că va scăpa basma curată din „afacerea Șova”, adică fără să semneze niciun document pentru rezultatul ilegal al votului din Senat.
Magda SEVERIN