“Tatal” revolutionarilor spagari vrea in libertate

Curtea de Apel Pitesti judeca, vineri, recursul formulat de fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, George Costin, fata de masura arestarii preventive dispusa de Tribunalul Arges in 29 februarie. Instanta va judeca si recursurile celorlalti doi inculpati arestati in acelasi dosar, Serafim Cotenescu si Mihai Bolocan, presedinti ai unor asociatii de revolutionari din Campulung Muscel, respectiv Buzau. Toate 3 recursurile sunt programate la Completul Penal Semiurgent 3.

Reamintim ca George Costin, Serafim Cotenescu si Mihai Bolocan au fost arestati preventiv pe 28 februarie, intr-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

George Costin si Mihai Bolocan fusesera retinuti de anchetatori cu o zi inainte, fiind audiati pentru savarsirea infractiunilor de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite si spalare a banilor, ambele in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat. La randul sau, Serafim Cotenescu este acuzat de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit procurorilor DNA, George Costin, in calitate de presedinte al Asociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania, impreuna cu mai multe persoane, intre care Mihai Bolocan si Serafim Cotenescu, a constituit si condus in perioada 2009-2011 un grup infractional organizat care viza obtinerea de beneficii financiare. Grupul infractional a fost organizat in perioada in care detinatorii de certificat de revolutionar in baza Legii nr. 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act si pentru obtinerea adeverintei in baza careia urmau sa beneficieze de indemnizatiile conferite de Legea nr.341/2004.

“Inculpatul Costin George si-a exercitat influenta si autoritatea asupra persoanelor indreptatite sa preschimbe certificatele de revolutionar, pentru a obtine pentru sine ori pentru altul sume de bani si foloase necuvenite. Astfel (…) le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare numai prin asociatie si nu in nume personal (…) avertizandu-i ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie. In acest fel, persoanele (…) au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani, si anume 12.000 de lei si 5% din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004. In baza contractelor de reprezentare s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei, au fost virati in conturile personale ale inculpatului Costin George”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Ulterior retinerii, premierul Mihai-Razvan Ungureanu a dispus eliberarea lui George Costin din functia de secretar de stat pentru problemele revolutionarilor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.