UPDATE! ŢEAPA Ultra Pro Computers se lasă cu arestări: Soţii Fughină şi Laszlo Kiss, reţinuţi de DIICOT

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea soţilor Cristian și Alina Fughină și a lui Laszlo Kiss, în dosarul falimentării controlate a companiei Ultra Pro Computers – o ţeapă de aproape 10 milioane de euro ce urma a fi dată partenerilor de afaceri şi fiscului – şi urmează să-i prezinte instanţei Curţii de Apel București (CAB), cu propunere de arestare preventivă. În acelaşi dosar a fost reținută Liliana Anton, iar în cazul Anei Lavinia Vasile-Caba s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

UPDATE ora 20.30: Judecătorii CAB au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cristian Fughină și Laszlo Kiss. Alina Fughină fusese şi ea reţinută de DIICOT, dar procurorii au renunțat apoi să mai ceară instanței arestarea preventivă, pe numele ei fiind dispusă măsura controlului judiciar. 

În același dosar, judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă a Lilianei Anton, urmând ca aceasta să fie cercetată sub control judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, Cristian şi Alina Fughină şi avocata acestora, Ana Lavinia Vasile-Caba, au recunoscut toate acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT, dar omul de afaceri Laszlo Kiss nu a dat nicio declaraţie.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată la instanța supremă.

Pe scurt, firma deţinută de soţii Cristian și Alina Fughină a fost dirijată către un faliment controlat în urma căruia atât partenerii de afaceri, cât şi statul român urmau să ia o ţeapă de proporţii.

Practic, administratorii au continuat să achiziţioneze bunuri şi servicii, să vândă produsele, dar au încetat să plătească marfa livrată, chiriile pentru spaţii şi dările către stat, sub pretextul crizei economice.

Soţii Fughină au sifonat prin firme off-shore banii din vânzări, apoi au declarat falimentul.

Percheziţii după 4 ani de la faliment

În iunie 2010, Tribunalul Constanţa hotăra intrarea în faliment şi dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers. Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlată integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrată de Cristian Fughină, scrie cotidianul PUTEREA.

Ieri, după patru ani, fostul patron al firmei Ultra Pro Computers, Cristian Fughină, a fost audiat pentru prima oară de procurorii de la crimă organizată pentru falimentarea controlată a societăţii. Alături de acesta sunt acuzaţi şi Alina Fughină, precum şi tatăl fostului patron al firmei, Ştefan Fughină. Cei trei sunt suspectaţi că au scos bani din societate, circa 10 milioane de euro, pe care i-au băgat ulterior în offshore-uri aparţinând lui Laszlo Kiss, al cărui nume a apărut şi în dosarul privind delapidarea Petromservice.

În acest fel, societatea ar fi acumulat datorii de peste 40 milioane de euro la stat şi la bănci. DIICOT verifică în acest caz doar modul în care ar fi fost devalizată firma de IT, în cauză nefiind stabilit un prejudiciu.

Anchetatorii au făcut percheziţii la domiciliile soţilor Alina şi Cristian şi al lui Ştefan Fughină, precum şi la un sediu al Ultra Pro Computers, din Calea Floreasca, şi la domiciliile altor asociaţi. În dosar sunt vizate 18 persoane, care urmează să fie aduse la audieri la rândul lor la DIICOT.

Datorii de 28 milioane de euro

Printre creditorii companiei K Tech Electronics se număra, pe lângă instituţiile bancare, şi producători şi distribuitori IT internaţionali şi locali, instituţii de stat şi primării. Conform datelor publicate în 2010 de Tribunalul Constanţa, ANAF, Direcţia Economică şi de Finanţe Publice Locale Iaşi, direcţiile generale ale Finanţelor Publice Brăila şi Constanţa, precum şi primăriile din Craiova, Arad şi cea a Sectorului 6 Bucureşti se aflau printre cei 114 creditori.

Dintre furnizorii de utilităţi, printre creditorii companiei se numărau Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti, CEZ Vânzare, Enel Energie, EON Gaz România, precum şi Electrocentrale Deva.

Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era către Banca Românească, în baza unui împrumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

Faptele, pe larg

Potrivit DIICOT, în perioada iulie 2008 – iunie 2009, Cristian Fughină, Laszlo Kiss, Lavinia Ana Vasile-Caba și Liliana Anton au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K Tech Electronics SRL (firma din spatele brandului Ultra Pro Computers n.r.), prin delapidarea acestuia.

Fondurile au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (off-shore), controlate tot de membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora.

Anchetatorii susţin că scopul grupului a fost atins prin însușirea de către Cristian Fughină a aproximativ 40 de milioane lei prin intermediul societăților off-shore. Din această sumă, peste 17,7 milioane lei o reprezenta valoarea unui imobil din București.

4 etape

DIICOT menţionează că activitatea infracțională a grupului s-a derulat în 4 etape. În prima, derulată între 15 iulie 2008 – 27 august 2008, au fost încheiate 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT de către firmă către 4 societăți off-shore, controlate de Laszlo Kiss, în valoare de peste 13,4 milioane de euro și aproximativ 3,2 milioane dolari.

“Toate aceste contracte includ o clauză identică, conform căreia vânzătorul – SC K Tech Electronics SRL (deși nu a primit niciun avans) – în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile contractuale în tot sau în parte ori le îndeplinește necorespunzător va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vădit defavorabile au fost semnate pentru vânzător de către administratorul Cristian Fughină, predarea produselor urmând a se efectua la diferite puncte de lucru din țară ale vânzătorului”, precizează DIICOT.

În cea de-a doua etapă, având în vedere că firma nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societățile off-shore controlate de Laszlo Kiss, ce conțineau la rubrica “Denumirea produselor sau serviciilor” mențiunea “sancțiune nerespectare Contract de vânzare cumpărare nr. …” și acceptarea imediată a acestora la plată de către Cristian Fughină.

Suma totală facturată de către cele 4 societăți off-shore în intervalul 1 septembrie – 29 octombrie 2008 a fost de aproximativ 57 de milioane de lei, provenind din clauzele penale prevăzute în cele 24 de contracte încheiate.

“Față de această împrejurare, având în vedere caracterul cert, lichid și exigibil al creanțelor, create cu rea-credință față de SC K Tech Electronics SRL, în continuarea planului infracțional, cele patru societăți offshore au deschis 24 de acțiuni la diferite instanțe din țară, în funcție de locația prevăzută în contract pentru livrarea bunurilor, în vederea obținerii unor somații de plată, scopul urmărit fiind acela de a obține titluri executorii”, mai arată anchetatorii.

În cea de-a treia etapă, „având în vedere ca Alina și Cristian Fughină, în calitate de administratori, cunoșteau situația activelor din cadrul companiei SC K Tech Electronics SRL, s-a urmărit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infracțional organizat, prin intermediul celor patru societăți offshore”, au mai constatat procurorii.

DIICOT a mai precizat că organizarea minuțioasă a grupării a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăți comerciale nerezidente, controlate de familia Fughină, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei proveniențe a banilor.

În a patra etapă, membrii grupului au urmărit să șteargă toate urmele activităților ilicite, prin introducerea cererii de insolvență asupra SC K Tech Electronics SRL, respectiv prin încercarea de a iniția falimentul societății care a spălat produsul infracțiunii, SC Spectrum International Management SRL, arată anchetatorii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.