Tender, 12 ani şi 7 luni de închisoare. Iancu, 14 ani – sentinţă definitivă în dosarul RAFO-CAROM

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv, astăzi, de judecătorii Curţii de Apel București, la 12 ani și 7 luni închisoare  iar Marian Iancu a primit 14 ani de detenție, în dosarul RAFO-CAROM.

Sentinţa a fost dată cu o zi înainte de a se prescrierea faptelor de care sunt acuzați inculpații din acest dosar.

Marian Iancu se află deja în penitenciar din octombrie 2014, fiind condamnat definitiv la 12 ani închisoare, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, într-un alt dosar legat de rafinăria RAFO.

Pedepsele de astăzi au fost majorate faţă de cele pronunţate în decembrie 2014 de instanţa inferioară, – Tribunalul București -, care îl condamnase pe Tender la 11 ani și 4 luni închisoare iar pe Iancu, la 13 ani și 8 luni de detenție.

Astfel, Ovidiu Tender a primit următoarele condamnări:

– 2 ani și 6 luni închisoare pentru înșelăciune,

– 6 ani și 9 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave,

– 5 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat

– 5 ani pentru spălare de bani.

La pedeapsa cea mai grea, de 6 ani și 9 luni de închisoare, s-a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel încât el va executa, în final, 12 ani și 7 luni închisoare, din care se va scădea perioada reținerii și arestării preventive (3 martie — 29 august 2006).

În plus, instanța a dispus în cazul lui Tender interzicerea, pe o perioadă de 5 ani, a următoarelor drepturi:

– de a fi ales în autoritățile publice sau în orice funcții publice,

– de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

– de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public

– de a fi asociat, acționar, administrator sau beneficiar real într-o societate comercială.

Alte condamnări din dosar:

Toader Găureanu — 9 ani și 10 luni închisoare,

– Cicilia Dumitrescu — 7 ani,

– Marin Badea — 8 ani și 6 luni,

– Bogdan Sălăjan — 3 ani cu suspendare,

– Kadri Mazhar Basaran — 6 ani și 6 luni închisoare cu executare.

Confiscări

Instanța a mai dispus confiscarea de la Marian Iancu, Toader Găureanu, Bogdan Sălăjan, Kadri Mazhar Basaran și de la părțile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex SRL (prin administrator judiciar CII Breza Justin Thomas) și SC BKP Trust Invest SRL (prin administrator judiciar Best Insolvency IPURL) a sumei de 137.442.576 lei, dobândită prin săvârșirea infracțiunilor și care nu servește la despăgubirea persoanei vătămate SC RAFO SA Onești.

De asemenea, de la Ovidiu Tender și partea responsabilă civilmente SC Tender SA, Marian Iancu și părțile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex SRL și SC BKP Trust Invest SRL, Cicilia Dumitrescu și Marin Badea se confiscă suma de 162.993.336 lei, care nu servește despăgubirii persoanei vătămate SC CAROM SA.

În plus, de la Ovidiu Tender se confiscă suma de 21.697.600 lei, reprezentând valoarea creanței dobândite de acesta față de SC Tender SA.

Sechestru asigurător

Magistrații au mai decis menținerea sechestrului asigurător pus anterior de procurori pe bunurile și conturilor inculpaților din țară sau străinătate și a firmelor implicate în acest dosar, până la concurența următoarelor sume:

– 184.690.936 lei (pentru Ovidiu Tender);

– 162.993.336 lei (pentru SC Tender SA, Cicilia Dumitrescu și Marin Badea);

– 300.435.913 lei (pentru Marian Iancu, SC VGB Impex București, SC BKP Trust Invest SRL București);

– 137.442.576 lei (pentru Toader Găureanu, Bogdan Sălăjan și Basaran Kadri Mazhar).

Instanța a desemnat ca organ însărcinat cu punerea în executare efectivă a măsurilor asigurătorii și a măsurilor de siguranță organele de cercetare penală (desemnate de procurorul-șef al Parchetului de pe lângă ÎCCJ — DIICOT — Structura Centrală) și Administrația Finanțelor Publice, care vor colabora cu: Agenția Națională de Administrare Fiscală; Oficiul Național al Registrului Comerțului; Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor; Autoritatea Națională a Vămilor; Garda Financiară; Banca Națională a României; Inspectoratul General al Poliției Române; Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

9 ani de judecată

Dosarul RAFO-CAROM este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiției din România, fiind trimis la instanță în august 2006, iar rechizitoriul a fost întocmit de Alina Bica.

Tender a fost deferit justiţiei pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani și spălare de bani în formă continuată.

Marian Iancu este acuzat de complicitate la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de criminalitate organizată și spălare de bani în formă continuată.

Cei doi au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obținerii de fonduri financiare frauduloase, a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2002 — 2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu și Marin Badea, în calitate de asociați, administratori de fapt și, respectiv, de drept și directori sau angajați ai SC Tender SA Timișoara, SC VGB OIL SRL București, SC VGB Impex SRL București și SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfășura o intensă activitate infracțională în urma căreia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.

Infracțiunile comise de întregul grup au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune creanță și de garanție reală mobiliară în raport cu SC CAROM SA Onești, iar, pe de altă parte, relațiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL București, în raport cu SC RAFO SA Onești.

RAFO ajunge la fier vechi

Rafinăria Rafo din Oneşti, care nu mai funcţionează din anul 2008, va ajunge la fier vechi. Firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al Rafo Oneşti (RAF), a decis să elibereze terenul pentru a-l folosi ca platformă industrială destinată proiectelor tehnice.

Banii obţinuţi vor fi utilizaţi în finanţarea activităţii curente.

„Datorită situaţiei financiare a Rafo, îl împuternicesc pe directorul general Rafo SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei”, se arată într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la începutul lui februarie a.c..

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.