UPDATE! Toni Greblă a fost REȚINUT de DNA. Procurorii cer să fie arestat la domiciliu

Fostul judecător al Curții Constituționale a României (CCR), Toni Greblă, a fost reținut astăzi în jurul orei 12.00 de procurorii DNA, după două ore de audieri, și va fi prezentat mâine instanței supreme, pentru a fi arestat însă la domiciliu, nu în arestul Poliției, cum sunt Elena Udrea și Dorin Cocoș.

Greblă ar fi putut fi arestat încă de acum o lună, când a demisionat iar Senatul nu mai trebuie să dea aviz pentru această măsură preventivă, însă anchetatorii au așteptat să obțină mai multe probe pentru a se prezenta cu Greblă în fața magistratului de drepturi și libertăți.

Avocatul lui Greblă a încercat să minimalizeze gravitatea infracțiunilor comise de clientul său, declarând imediat după reținerea acestuia că „este acuzat că ar fi încercat să vândă niște capre pe care nici măcar nu le avea”.

„Ca să meargă umilirea până la capăt se cere și arestarea preventivă. (…) Ar fi încercat să vândă vreo 50 de capre prin persoane interpuse. Nu a recunoscut, pentru că nu avea ce”, le-a spus jurnaliștilor avocatul Petre Buneci.

Problema lui Greblă este însă că a încercat să vândă cele 50 de capre de la ferma deținută ilegal în Gorj imediat după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa.

Din 22 ianuarie, Greblă este urmărit penal pentru:

– trafic de influenţă, în formă continuată

– 2 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

– constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

De la începutul lui februarie, procurorii DNA au extins cercetările asupra lui, pentru alte două infracțiuni:

– favorizarea făptuitorului, 

– folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În referatul procurorilor se arată că judecătorul constituţional Toni Greblă a intervenit „determinant” pe lângă directorii de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi complexele energetice Rovinari şi Turceni şi la șeful CNADNR, Narcis Neaga, în interesul economic al finului său, Ion Bîrcină.

Greblă este o emblemă a PSD, deținând funcții importante în stat încă din anii 1990, devenind șef al revoluționarilor, senator în două mandate, președintele Comisiei juridice a Senatului și, în final, judecător al CCR, numit de Senat.

Iată însă că după 25 de ani muntele de putere pe care s-a cocoțat se dărâmă, iar după un an și mai puțin de două luni de la numirea la CCR, Greblă este dat jos din funcție de procurorii DNA.

UPDATE: DNA anunță, într-un comunicat, că Greblă a fost reținut pentru a fi arestat la domiciliu:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 10.03.2015, ora 11:35, până la data de 11.03.2015, ora 11:35, a inculpatului:

GREBLĂ TONI, judecător la Curtea Constituțională a României, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:

– trafic de influență, în formă continuată,

– efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni),

– constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a pretins și primit de la suspectul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro;

– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri

– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);

– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.).

În perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a exercitat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (activități comerciale), disimulate prin interpuși, încălcând dispozițiile de incompatibilitate (privind incompatibilitățile judecătorului de la Curtea Constituțională și ale senatorului).

A rezultat că, în mod neîntrerupt, inculpatul Toni Greblă a desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj și cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică.

Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relațional), un cetățean turc, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Împreună cu cei 4 suspecți menționați, inculpatul a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei.

În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

În perioada 2014 – 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Din probele administrate, a rezultat că după efectuarea perchezițiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta și-a continuat activitatea infracțională, efectuând demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obținute din infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, și în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat).

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpatului Greblă Toni i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 11 martie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arest la domiciliu”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.