Trăşculescu a demisionat, Diaconu, Borbely şi Dobre rămân cu scutul Parlamentului în faţa Justiţiei. Pivniceru se face că plouă, Schengen nu ne mai vrea

Alin Trăşculescu (PDL) şi-a anunţat marţi, în plenul Parlamentului, demisia din calitatea de deputat, astfel că nu a mai fost necesar votul de ridicare a imunităţii sale pentru a putea fi arestat preventiv. Atât parlamentarii USL, cât şi cei ai PDL anunţaseră că vor vota cererea ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, de a-l trimite pe colegul lor în faţa instanţei, pentru faptele de corupţie de care este acuzat. Pivniceru nu a făcut însă nicio solicitare pentru revocarea din funcţie a senatorului Mircea Diaconu, care are o sentinţă definitivă a Înaltei Curţie de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind incompatibilitatea sa.

Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de rediscutare a cazului Mircea Diaconu – care vine în continuare în Parlament, votează şi îşi încasează indemnizaţia, deşi el nu mai are dreptul să deţină vreo funcţie publică timp de 3 ani – a rămas îngropată la Comisia juridică a Senatului.

Din 11 septembrie când Senatul a votat împotriva punerii în aplicare a sentinţei instanţei supreme, ministrul Mona Pivniceru nu a avut nicio reacţie la faptul că aleşii au încălcat puterea judecătorească.

Parlamentul suveran

De altfel, Parlamentul se consideră întâia putere în stat, nu pe poziţie egală cu Justiţia. Această poziţie este declarată inclusiv de deputaţul Laszlo Borbely, care susţine că Senatul este suveran, iar cazul lui este închis.

Procurorii anticorupţie au demonstrat în aprilie a.c., după 14 luni de anchetă, că deputatul UDMR Laszlo Borbely, pe vremea când era ministru al Mediului în Guvernul Boc, şi-a falsificat declaraţia de avere şi a făcut în două rânduri trafic de influenţă.

Parchetul General a cerut încuviinţarea Parlamentului privind începerea urmăririi penale a lui Borbely şi a lui Victor Paul Dobre – acuzat şi el de fapte de corupţie – însă ei sunt apăraţi de Camera Deputaţilor, care a decis că aceştia nu trebuie să meargă în justiţie pentru a se apăra. Mai mult, s-au înscris în campania electorală pentru a obţine un nou mandat de deputaţi şi a se ascunde de instanţă.

Crin  închide Senatul înainte ca magistraţii CCR să se pronunţe în cazul Diaconu

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, închise şedinţele din legislatura 2008-2012, cu o zi înainte ca magistraţii Curţii Constituţionale să decidă asupra cazului Diaconu.

“Cred că acesta a fost ultimul plen, conform programului votat din această legislatură. Vă mulţumesc respectuos tuturor pentru activitatea depusă, vă urez succes în alegeri”, le-a spus Antonescu senatorilor prezenţi la lucrări.

Premierul Victor Ponta consideră şi el cazul Diaconu închis, deşi recunoaşte că acesta va apărea ca o critică în Raportul pe MCV.

Experţii europeni nu ratează nimic

În tot acest timp, experţii europeni scriu la catastif toate aceste încălcări ale statului de drept, iar raportul pe justiţie al Comisiei Europene de la sfârşitul anului se arată sumbru. De el va depinde intrarea României în Schengen, iar amânarea discutării situaţiei ţării noastre la Consiliul JAI din septembrie şi octombrie anticipează, de fapt, o amânare pe termen nelimitat, cum a anunţat deja Băsescu.

Iar pentru ca ridicolul să ne acopere definitiv, Bulgaria ne acuză că din cauza noastră nu este acceptată în Spaţiul Schengen.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.