Trăşculescu şi complicii, trimişi în judecată de DNA

Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, delapidare, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare a banilor, alături de omul de afaceri Marian Calotă, de Adrian Cristian Ene şi Dorian Geoflan, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, precum şi de Marian Varvariche, fără vreo calitate specială. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti. Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, Trăşculescu şi Calotă au constituit o asociere pentru obţinerea de sume de bani prin traficarea influenţei, asociere la care au aderat Ene, Geoflan şi Varvariche.

Iată faptele pentru care a fost trimis în judecată fiecare inculpat:

TRĂŞCULESCU ALIN-SILVIU:

– trafic de influenţă

– instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată

– instigare la infracţiunea de spălare a banilor

– asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă

– delapidare

– uz de fals

CALOTĂ MARIAN-VALERIU:

– complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată

– şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă

– spălare a banilor, în formă continuată

– delapidare

– uz de fals

– asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă

VARVARICHE MARIAN, fără calitate specială:

– complicitate la infracţiunea de delapidare

– instigare la infracţiunea de delapidare

– complicitate la infracţiunea de spălare a banilor

– instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată

– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni

ENE ADRIAN-CRISTIAN şi GEOLFAN DORIAN, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale:

– delapidare

– fals în înscrisuri sub semnătură privată

– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni

– complicitate la infracţiunea de delapidare

– complicitate la infracţiunea de spălare a banilor.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, Trăşculescu şi Calotă au constituit o asociere pentru obţinerea de sume de bani prin traficarea influenţei, la care au aderat Ene, Geoflan şi Varvariche.

În această perioadă, Alin Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic (PDL, n.r.) a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro.

De asemenea, Trăşculescu a pretins şi 1.100.000 lei, din care a primit în 3 tranşe, prin intermediul lui Calotă, suma totală de 374.000 lei. Banii au fost pretinşi cu ajutorul lui Calotă, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să-i remită lui Trăşculescu sumele solicitate.

Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea în a-i determina să solicite realizarea unor investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), precum şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, dar şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător.

Procurorii arată că, pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea lui Trăşculescu, Calotă a falsificat, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunţătorului şi SC Maryna Exclusiv SRL (firma lui Calotă), aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale.

Din banii proveniţi, Calotă şi-a însuşit din contul aparţinând SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi în interesul altor persoane. Anchetatorii mai arată că însuşirea sumei de către Calotă a fost justificată contabil de Adrian Cristian Ene, Dorian Geoflan şi Marian Varvariche sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive şi pe baza unor înscrisuri false.

În 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunţător 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Trăşculescu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au organizat un flagrant şi i-au reţinut pe Trăşculescu şi Calotă pentru o perioadă de 24 de ore, însă Curtea de Apel Bucureşti a respins, la recurs, cererea de arestare preventivă pentru 29 de zile a fostului deputat. Pe vremea aceea el fiind parlamentar, DNA avea nevoie de acceptul Camerei Deputaţilor, care a respins însă cererea. Până la urmă, Trăşculescu a demisionat şi a fost arestat preventiv pentru o perioadă.

în 21 ianuarie 2013, Trăşculescu, eliberat între timp din închisoare şi cercetat în libertate, a cerut să revină în funcţia de director al RAR Vrancea, dar a doua zi a revenit asupra cererii, solicitând să i se suspende pentru 2 ani contractul de muncă. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile aparţinând celor 4 inculpaţi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.