Trei persoane, arestate preventiv în dosarul Mediafax Group

Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în dosarul Mediafax Group, în urma deciziei de astăzi a Curţii de Apel Bucureşti. Cei 3 sunt Roxana Dorina Grigoruţă, Sorin Nicolae Dinu – cu funcţii de conducere – şi avocatul Gheorghe Dragoş Chiş. Măsura nu este definitivă, ea putând fi contestată la instanţa supremă. Mediafax Group acuză că “procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală”, arătând că “am câştigat împotriva ANAF şi vom continua demersurile în justiţie împotriva acestui abuz”.

Parchetul General a anunţat, vineri, începerea acţiunii penale împotriva SC Mediafax Group şi a 4 persoane aflate în stare de reţinere.

SC Mediafax Group este acuzată de spălare de bani. Cele patru persoane sunt:

– Daniela Cozac, acuzată de complicitate la evaziune fiscală

– Roxana Dorina Grigoruţă, acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani

– Sorin Nicolae Dinu şi Gheorghe Dragoş Chiş, ambii acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Inițial, procurorii au reținut-o și pe Daniela Cozac, însă procurorii nu au mai solicitat arestarea preventivă în cazul acesteia.

Potrivit anchetatorilor, printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societății comerciale Mediafax Group SA eșalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligațiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei.

În acest context, societatea comercială, reprezentanți ai acesteia, precum și persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalității actelor acestei societăți au creat și aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor și impozitelor, implicând constituirea unor societăți fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilități materiale, profitând tocmai de situația acestora, societăți ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

“În acest fel SC Mediafax Group SA era protejată, responsabilitatea plății taxelor și impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăți, împotriva cărora se declanșau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor și executare silită a acestora, proceduri inutile, deoarece nu dețineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate”, susțin procurorii.

De asemenea, reprezentanții de drept ai societăților comerciale fantomă nu au exercitat în fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de Roxana Grigoruță, Dana Cozac și Sorin Dinu, persoane cu funcții de conducere în SC Mediafax Group SA.

În plus, aceștia erau cei care dispuneau emiterea facturilor în numele societăților fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plățile către colaboratorii societăților respective (deja angajați cu contract individual de muncă la SC Mediafax Group SA sau alte societăți din grup), coordonând totodată activitatea persoanei desemnate de aceștia pentru a se ocupa de organizarea contabilității societăților fantomă.

“Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate și la societățile din grup cu contracte individuale de muncă, erau determinate de angajații de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăți, fără a intra în contact direct cu reprezentanții legali, în sensul existenței unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor”, mai spus anchetatorii.

Anchetatorii precizează că practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor între persoanele angajate ale Mediafax Grop SA și societățile controlate de persoanele cercetate se perpetua de la o lună la alta prin semnarea de acte adiționale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remunerației), angajații fiind puși în fața faptului împlinit ori de câte ori erau chemați la departamentul resurse umane al Mediafax, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulți dintre angajați semnându-le fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate.

“Semnarea contractelor de cesiune drepturi autor se făcea fără a exista o negociere prealabilă, cu toate că această condiție era o prevedere contractuală. Mai mult, decizia rezilierii și semnării unor noi contracte cu alte societăți nu se făcea la inițiativa angajaților, aceștia fiind practic transferați prin decizia conducerii Mediafax către alte societăți comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfășura identic”, mai declară Parchetul General.

Prejudiciul total produs statului în acest caz se ridică la 16.809.964 lei.

Mediafax Group a precizat, vineri seară, într-un comunicat, că îşi va promova cu vigoare în justiţie punctul de vedere diferit de cel al procurorilor şi inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală.

“În fapt, procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor şi îl vom promova cu vigoare în justiţie”, se arată în comunicat.

Raportul inspectorilor antifraudă făcut la cererea procurorilor şi sechestrul asigurator au fost desfiinţate de instanţă în data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru făcând imposibilă plata salariilor jurnaliştilor.

În comunicatul Mediafax Group se precizează că “acţiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în faţa clienţilor şi a furnizorilor, creând premisele rapide pentru lichidarea forţată a societăţii. Şi aceasta se întâmplă într-o ţară a Uniunii Europene în 2014”.

“În ultima săptămână, persoane din management s-au prezentat în faţa procurorilor şi au motivat decizia externalizării drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispoziţia procurorilor. În urma percheziţiilor de joi dimineaţă, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu însoţitor, deşi acestea se emit numai împotriva celor care se sustrag convocărilor Parchetului. Aici au fost ţinute peste 12 ore pe holuri, hărţuite psihic şi fizic, pentru o declaraţie formală, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat în special pentru persoanele de gen feminin, care au fost ţinute în arest în condiţii improprii”, precizează Mediafax Group.

Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.

“În această perioadă vom continua să tratăm relaţiile cu furnizorii în spiritul bunei credinţe pentru a ne lichida debitele acumulate în ultimele luni din cauza sechestrului impus de inspectorii antifraudă şi mai apoi de procurori”, asigură Mediafax Group.

Mediafax Group mai anunţă că nu va face comentarii jurnalistice în acest caz, dar că absenţa acestora nu trebuie interpretată ca o recunoaştere a acuzelor procurorilor.

“Acest lucru nu trebuie interpretat drept o recunoaştere a acuzelor procurorilor, asupra cărora pot decide doar instanţele de judecată. Activitatea jurnaliştilor din Mediafax Group va continua, condusă de aceleaşi principii deontologice”, se arată în finalul comunicatului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.