Tribunalul Bucuresti: Politistii trimisi sa-l aresteze pe Nastase doar i-au dat mandatul

Tribunalul Bucuresti (TB) arata, in motivarea deciziei prin care a dispus continuarea procedurii de incarcerare a lui Adrian Nastase, ca politistii veniti in seara de 20 iunie sa-l duca pe Adrian Nastase la arest nu l-au arestat pe acesta, ci doar i-au inmanat hotararea de condamnare definitiva. Contrar sustinerilor aparatorilor lui Nastase, judecatorul Georgiana Tudor arata ca politistii de la Serviciul investigatii criminale nu au continuat cu celelalte doua etape ale procedurii de incarcerare, respectiv arestarea in vederea conducerii la penitenciar si depunerea acestuia la o unitate de detentie. In aceste conditii, condamnatul nu a inceput executarea pedepsei in seara de 20 iunie. Motivarea deciziei TB a fost facut publica luni.

“Intrucat atunci cand organele de politie s-au prezentat la domiciliul condamnatului pentru a executa efectiv mandantul in acord cu normele de procedura penala, condamnatul ar fi incercat sa se sinucida folosind o arma de foc (cercetarile sub acest aspect nefiind terminate), fiind transportat cu ambulanta la Spitalul Floreasca, iar acolo internat, nu s-a mai putut proceda la arestarea si conducerea acestuia la locul de detentie. Chiar din procesul-verbal din 20 iunie, ora 22.45, intocmit de comisarul sef Cristian Vicentiu Ionescu si comisarul Nicolae Costea, din cadrul DGPMB – Serviciul Investigatii Criminale – Biroul urmariri, rezulta ca organele de politie nu au facut decat sa-i inmaneze mandatul de executare a pedepsei inchisorii persoanei condamnate, Adrian Nastase, fara a o aresta insa pe aceasta, pentru a fi intrunite exigentele normelor de procedura penala, iar condamnatul sa treaca in custodia statului”, se arata in documentul citat.

Astfel, constata Tribunalul Bucuresti, Adrian Nastase nu a inceput executarea pedepsei in seara de 20 iunie. Tribunalul mai noteaza ca, in raport cu normele procedurale penale, executarea pedepsei nu incepe prin inmanarea mandatului de executare condamnatului si nici nu se poate spune ca mandatul de executare emis pe numele lui Nastase a fost dus la indeplinire prin internarea acestuia la Spitalul Floreasca, chiar daca acestuia i s-a asigurat paza. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.