Trimişi în judecată pentru evaziune cu legume-fructe din UE

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 3 oameni de afaceri – un turc, un sirian şi un iordanian – pentru evaziune fiscală „în circumstanţe agravante”. Ei au prejudiciat statul cu peste 9,5 milioane de lei (2,2 mil euro), prin omiterea cu intenţie a menţionării în acte a achiziţionării unor mari cantități de legume și fructe efectuate, în valoare de 37 de milioane de lei, de la firme din state ale Uniunii Europene. Doi dintre ei – Turan Adem și Al-Araideh Amjed-Yousef-E-Layan – sunt arestaţi preventiv din 19 iunie, iar la cererea procurorilor, Tribunalul București a dispus prelungirea măsurii. Cel de-al treilea, Ibrahim Bacha-Basel, a fost cercetat în libertate. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Ilfov.

Iată faptele inculpaţilor:

  • TURAN ADEM, în stare de arest preventiv, unic asociat şi administrator de fapt al SC DALY GEBERY SRL, cetăţean turc, rezident în România, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală, în circumstanţe agravante, prin omisiunea de declarare a achiziţiilor intracomunitare de legume şi fructe.
  • AL-ARAIDEH AMJED-YOUSEF-E-LAYAN, în stare de arest preventiv, cetăţean iordanian rezident în România, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în circumstanţe agravante, prin omisiunea de declarare a achiziţiilor intracomunitare de legume şi fructe.
  • IBRAHIM BACHA–BASEL, în stare de libertate, cetăţean sirian rezident în România, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală, în circumstanţe agravante.

În rechizitoriul întocmit, procurorii acuză că, în perioada decembrie 2011-martie 2012, inculpatul Turan Adem a declarat numai parţial achiziţiile intracomunitare realizate de societate, omiţând, cu intenţie, menţionarea achiziţionării unor mari cantități de legume și fructe în valoare de 37.400.363 lei, efectuate de la firme din state ale Uniunii Europene.

El a fost ajutat de Al-Araideh Amjed-Yousef-E- Layan, în sensul că acesta s-a ocupat efectiv de înființarea firmei și l-a convins pe Ibrahim Bacha-Basel, profitând de situația materială precară a acestuia, să îl treacă drept asociat şi administrator fictiv al SC DALY GEBERY SRL., prezentându-i ulterior solicitări de semnare a actelor necesare desfășurării activității firmei, dar care erau dispuse, în realitate, de Turan Adem, administratorul și patronul de facto al firmei.

Prejudiciul adus bugetului de stat este evaluat la suma de 9.535.000, 14 lei (aproximativ 2,2 milioane euro).

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a precizat că se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor identificate ca aparținând inculpaților Turan Adem și Al-Araideh Amjed-Yousef-E-Layan.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi ai celor din cadrul M.A.I – Direcția Generală Anticorupție.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.