Trimişi în judecată pentru trafic de influenţă într-un caz cu containere de legume expirate

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 3 inculpaţi, dintre care 2 reprezentanţi ai unor firme, într-un dosar de trafic de influenţă legat de îndeplinirea formalităţilor legale – accept vamal şi punct de vedere favorabil – în vederea distrugerii, sub supraveghere vamală, a containerelor conţinând legume cu termen de valabilitate în curs de expirare. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Ilfov.

Potrivit DNA, au fost deferiţi justiţiei:

  • Adrian Ionuţ Iancu, reprezentant al SC Cameleon-Krugel Union SRL, pentru 2 infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată
  • Tudor Nicolae Cătălin Corenti, director de operaţiuni transport şi asociat minoritar în cadrul SC Davidson’S Internaţional ROM SRL, pentru 2 infracţiuni de cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată
  • Daniel Ţone, persoană fără calitate specială, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada aprilie-mai 2012, inculpatul Iancu a pretins de la inculpatul Corenti mai multe sume de bani, promiţând că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă funcţionarii vamali cu atribuţii de decizie din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud şi din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, pentru îndeplinirea formalităţilor legale – accept vamal şi punct de vedere favorabil – în vederea distrugerii pe teritoriul vamal al României, sub supraveghere vamală, a containerelor conţinând legume cu termen de valabilitate în curs de expirare, mărfuri ajunse sau care urmau să ajungă în portul Constanţa Sud-Agigea prin agentul de transport SC Davidson’S Internaţional ROM SRL.

“Concret, în baza unui contract încheiat între SC Davidson’S Internaţional ROM SRL şi firma reprezentată de Adrian Iancu, pentru a interveni la funcţionari din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud, firma reprezentată de inculpatul Corenti urma ca, timp de un an, să achite SC Cameleon-Krugel Union suma de 2.000 de euro pentru fiecare container, la un flux de cel puţin un container pe lună, astfel că suma pretinsă este de cel puţin 24.000 de euro. Din aceşti bani, Adrian Iancu a primit suma de 2.000 de euro”, se arată în comunicatul DNA.

„În mod similar, pentru a interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, în baza aceluiaşi contract, firma reprezentată de Corenti urma ca, timp de un an, să achite SC Cameleon-Krugel Union suma de 200 de euro pentru fiecare container, la un flux de cel puţin un container lunar, astfel că suma pretinsă în acest scop este de 2.400 de euro. Din aceşti bani, Adrian Iancu a primit suma de 900 lei, echivalentul a 200 de euro, corespunzător unui container”, mai susţin procurorii.

În demersul său, Adrian Iancu a fost sprijinit de inculpatul Ţone, care a afirmat că poate interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Biroului vamal Constanţa Sud. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.