Un poliţist şi un avocat din Severin, reţinuţi pentru şpagă

Dan Bălănescu, avocat din Baroului Mehedinţi, au fost prins în flagrant, marţi, de ofiţerii anticorupţie ai DGA din cadrul MAI, în timp ce primea şpagă 3.500 de lei de la denunţătorul căruia îi promisese că va interveni pe lângă poliţistul care îi întocmise dosar penal pentru un eveniment rutier în care fusese implicat să îi “rezolve” cazul. Banii urmau să ajungă la destinaţie prin intermediul unui agent de poliţie la Biroul Poliţiei Rutiere Drobeta-Turnu Severin din cadrul IPJ Mehedinţi, Valentin Ionuţ Chiriac, care asistase la predarea primei tranşe din mită, de 1.500 de lei, din totalul de 5.000 de lei. Amândoi au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, de la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar astăzi sunt prezentați instanţei Curţii de Apel Craiova, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ei sunt acuzaţi de trafic de influență, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.

Povestea este clasică: în octombrie, avocatul Bălănescu a pretins de la denunţător 5.000 lei, asigurându-l că va interveni pe lângă un poliţist de la Biroul Poliţiei Rutiere din Drobeta-Turnu Severin – Chiriac –, care la rândul său va pune o vorbă bună la poliţistul care îi instrumentează cauza şi îl va determina să-i dea o soluţie favorabilă.

„Sesizarea denunţătorului survenise în urma unui eveniment rutier în care acesta fusese implicat”, precizează anchetatorii.

Zis şi făcut: în 14 octombrie avocatul a primit 1.500 lei de la denunţător, în prezenţa lui Chiriac, iar în 26 noiembrie, Bălănescu a încasat şi diferenţa de 3.500 lei, moment în care a fost prins în flagrant.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) şi au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, precizează DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.