UPDATE! Brădişteanu, achitat definitiv pentru luare de mită

bradisteanuMagistraţii Tribunalului Bucureşti l-au achitat pe medicul Şerban Brădişteanu în dosarul în care a fost acuzat că a primit mită peste 3,5 milioane de euro şi 500.000 de dolari, în conturile unei firme off-shore, în schimbul favorizării unor firme pentru achiziţionarea de aparatură medicală uzată şi inutilă pentru penitenciarele din România. Sentinţa nu este definitivă.

UPDATE 15 aprilie 2015: Curtea de Apel București l-a achitat definitiv pe Brădișteanu.

UPDATE 2 martie 2015: Brădișteanu a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului Adrian Năstase.

Potrivit DNA, în perioada 2001 – 2002, Șerban Brădișteanu, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare la o licitație pentru achiziția de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiției pe vremea când ministru era Rodica Stănoiu, a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar și a Spitalului “Prof. dr. Constantin Angelescu”.

Anchetatorii susțin că Șerban Brădișteanu a favorizat firmele CC MED AG-Elveția și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreționară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În schimbul şpăgii, medicul a primit în conturile unei firme off-shore 500.000 dolari americani și 3.594.333 euro.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitație, printre care și medicul Șerban Brădișteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalți membri ai comisiei – Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăușanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu și Florica Topologeanu – au fost ulterior scoși de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăției lor.

La 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea medicului Brădișteanu: un teren și o vilă în Ciolpani, cu o valoare estimată la 425.000 de euro, o garsonieră în București, pe calea Victoriei, cu o valoare estimată la 62.000 de euro, și un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din București, cu o valoare estimată la 1.100.000 de euro.

Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la 22 martie 2007, pentru abuz în serviciu și luare de mită. Doi ani mai târziu, în decembrie 2009, Tribunalul București l-a achitat, dar în urma unei hotărâri a Curții de Apel București, dosarul a fost trimis spre rejudecare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.