UPDATE! Şefa Parchetului Judecătoriei Orşova, Carmen Sîrboiu, doi şefi de Poliţie şi doi oameni de afaceri, deferiţi justiţiei

Carmen Sîrboiu, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Orşova, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, „la pachet” cu doi şefi de Poliţie şi doi oameni de afaceri, în acest caz fiind făcute percheziţii în luna octombrie. Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Craiova.

UPDATE 7 martie 2016: Instanța de fond a condamnat-o pe Sîrboiu la 2 ani de închisoare cu suspendare. Sentința nu este definitivă iar procesul va continua la instanța supremă – ÎCCJ.

În 15 octombrie, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii în Drobeta-Turnu Severin şi Orşova, respectiv la Primăria Orşova, la Parchetul Judecătoriei Orşova, la locuinţa prim-procurorului Carmen Sîrboiu din Drobeta Turnu Severin, dar şi la sediile unor firme.

În urma descinderilor, Carmen Sîrboiu, Ion Ianoşi, Ionuţ Fişter şi Sorinel Duducea au fost reţinuţi, dar instanţa arespins cererea de arestare preventivă a acestora. Totodată, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Constantin Popescu, arestat preventiv în dosarul lui Adrian Duicu.

Redăm integral comunicatul DNA remis astăzi:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi: 

SÎRBOIU CARMEN, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, pentru comiterea infracţiunilor de: 

– trafic de influenţă, 
– luare de mită, 
– instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, 
– tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite 

IANOŞI ION, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, pentru săvârşirea infracţiunii de:

– luare de mită

FIŞTER LIVIU-IONUŢ, subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei mun. Orşova, pentru comiterea infracţiunilor de: 

– folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, 
– fals intelectual, 
– abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite 

POPESCU CONSTANTIN, om de afaceri și, la data faptelor, președintele organizaţiei municipale Orșova a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunii de:

– dare de mită

DUDUCEA VIOREL-SORINEL, om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor de: 

– cumpărare de influenţă, 
– dare de mită 

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada 2011-2012, inculpata Sîrboiu Carmen a pretins şi primit de la inculpatul Duducea Viorel-Sorinel, om de afaceri, foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie întrebuinţate la lucrări efectuate pe terenul pe care magistratul îl are la adresa de domiciliu şi pentru lucrări pe alt teren al magistratului, situat pe malul Dunării, unde s-a construit o casă de vacanţă.

Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de prim-procurorul Sîrboiu Carmen în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea Viorel-Sorinel, astfel încât faţă de firme ale omului de afaceri să nu fie constatate infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani (pentru astfel de infracţiuni, în dosar instrumentat de altă structură de parchet, s-a dispus trimiterea în judecată a aceluiaşi om de afaceri).

În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, inculpata Sîrboiu Carmen a pretins şi primit de la inculpatul Popescu Constantin, om de afaceri, foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta-Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere, în concesiune, a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova.

De asemenea, a primit de la același om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină. Magistratul a pretins și primit foloasele menționate în legătură cu îndeplinirea atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18.03.2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale.

În perioada 2011-2012, inculpata Sîrboiu Carmen, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în legătură cu un dosar aflat în lucru la acel parchet, a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin infirmarea repetată a 4 soluţii succesive de neîncepere a urmăririi penale dispuse de procuror din subordine şi prin sesizarea instanţei civile, în numele Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta-Turnu Severin, pentru anularea unui titlu de proprietate.

Aceste acte au fost îndeplinite de inculpată în scopul obţinerii de către o persoană, prin hotărâre judecătorească civilă, o suprafaţă de teren cât mai mare din masa succesorală, în dauna altor comoştenitori. Cu toate acestea, instanţele de judecată nu au dispus anularea titlului de proprietate, neluând în considerare nelegalităţile comise de inculpată în legătură cu dosarul penal respectiv.

La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, inculpatul Fişter Liviu-Ionuţ, la instigarea inculpatei Sîrboiu Carmen, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană.

În aceeaşi zi, Fişter Liviu-Ionuţ a verificat acea persoană şi în baza de date de evidenţă auto. Informaţiile pe care Fişter Liviu-Ionuţ le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei Sîrboiu Carmen.

Scopul obţinerii şi furnizării acestor informaţii a fost personal, strict pentru a servi intereselor lui Sîrboiu Carmen și fiicei mai mari a acesteia, fără legătură cu menirea accesării bazelor de date puse la dispoziţia organelor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea infracţiunilor.

La data de 11 martie 2014, inculpatul Fişter Liviu-Ionuţ, şeful Formaţii rutiere din cadrul Poliţiei Oraşului Orşova, în contextul în care efectua urmărirea penală într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, a consemnat date neconforme adevărului, într-un proces verbal de verificare a unui autoturism, în sensul că autovehicul nu figura ca fiind radiat, deşi rezultatul a două verificări efectuate atestau că autovehiculul figura ca fiind radiat din circulaţie din data de 6 martie 2014.

Ulterior, la data de 26.05.2014, la finalizarea urmăririi penale, prin referatul întocmit, inculpatul a propus clasarea cauzei. Astfel, autoturismul neînmatriculat a fost lăsat în circulație, în mod nelegal, și s-a evitat măsura suspendării permisului de conducere pentru autorul infracţiunii rutiere.

În luna octombrie 2012, inculpatul Ianoşi Ion, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi primit de la inculpatul Duducea Viorel-Sorinel, om de afaceri, materiale de construcţii în valoare de 10.508,88 lei (două uşi de garaj cu acționare electrică, precum şi accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din mun. Orşova.

Bunurile remise, în valoare de 10.508, 88 lei, au fost plătite de Duducea Viorel-Sorinel, prin firma sa SC VIA VITA CONSTRUCŢII SRL, firmei de la care au fost achiziţionate bunurile menţionate.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, în limita sumei de 10.508, 88 lei, asupra unei teren aflat în coproprietatea inculpatului IANOŞI ION și în limita sumei de 55.228 lei, asupra unui teren aflat în coproprietatea inculpatei SÎRBOIU CARMEN.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”. (M.S.)

Sursă foto: www.luju.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.