Vâlcov a luat mită şi ca ministru de Finanţe

Darius Vâlcov este urmărit penal de procurorii DNA într-un nou dosar, pentru trafic de influenţă, după ce anul trecut, în perioada în care ocupa funcţiile de senator şi ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta 3, a luat de la un om de afaceri 10% – fără TVA – din valoarea unui contract pe bani publici, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Surse judiciare spun că ar fi vorba despre omul de afaceri Sorin Păduraru, care i-ar fi dat şpagă ministrului Vâlcov ca să intervină la primarul din Slatina, Minel Prina, pentru a-i debloca plăţile la un contract de reabilitare a unor străzi din Centrul istoric al municipiului.

Vâlcov se află în arest preventiv din 2 aprilie iar procurorii DNA l-au trimis în judecată în 20 mai într-un prim dosar, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta.

Concret, acesta a primit mită 2 milioane de euro reprezentând “comisioane” de 10% din valoarea lucrărilor încredinţate preferenţial firmei Tehnologica Radion a omului de afaceri Theodor Berna, din banii Primăriei Slatina, pe vremea când era edil.

Minel Florin Prina, primarul suspendat al municipiului Slatina, este şi el judecat pentru complicitate la trafic de influenţă şi la spălare de bani, iar omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală, pentru complicitate la trafic de influenţă, la spălare de bani şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu sunt şi ei deferiţi justiţiei pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Înainte de a deveni senator în decembrie 2012 şi ministru al Finanţelor în august 2014, Darius Vâlcov a fost primar al municipiului Slatina, pentru mai multe mandate succesive.

În acest al doilea dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Vâlcov că în primăvara anului trecut, anterior semnării, în iulie 2014, a unui contract pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localităţi din judeţul Olt, i-a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză), prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA.

Fostul ministru al Finanţelor a cerut 10% din valoarea contractului pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul SC Compania de Apă Olt SA, astfel încât societatea pe care o reprezenta denunţătorul să încheie acel contract şi să primească banii la timp.

“Ulterior, suspectul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de 1.700.000 lei, în două tranşe (în luna septembrie 2014 şi în luna februarie 2015)”, precizează DNA.

În dosar, anchetatorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.