Vâlcov, în arest la domiciliu. Denunțat de cel care îi păstra seiful: deputatul PSD Bărbulescu din Comisia Juridică

Instanța Supremă a respins în această seară propunerea DNA de arestare preventivă a lui Darius Vâlcov și l-a plasat în arest la domiciliu. Procurorii nu au convins instanța că ministrul demisionar al Finanțelor reprezintă un pericol dacă rămâne în libertate, deși în referat notează că Vâlcov i-a cerut deputatului Daniel Ionuț Bărbulescu (PSD) – membru în Comisia juridică a Camerei – să distrugă probe din seiful cu lingouri de aur, tablouri de valoare, bani care proveneau din infracțiuni și documente cu înscrisuri olografe ale acestuia cu privire la date calendaristice și sumele primite, pe care i-l lăsase spre păstrare.

Numai că Bărbulescu s-a speriat și, de frică să nu fie și el inculpat, l-a denunțat pe prietenul său Vâlcov.

“Mi-a spus să îl deschid și să distrug ambalajele, respectiv pungi de plastic și de hârtie în care se aflau banii și eventualele documente, respectiv niște plicuri rupte pe care se afla un scris de mână (date calendaristice și sume de bani). M-am conformat solicitării lui Vâlcov Darius Bogdan și cu această ocazie am văzut că în seif se aflau sume de bani”, se arată în declarația dată de Bărbulescu, în calitate de martor.

Daniel-Ionut Barbulescu este vicepreședintele PSD Olt și deputat din 2008. Din 2005 are un cabinet de avocat în Slatina, el fiind avocat în Baroul Olt și practician în insolvență.

Faptul că l-a denunțat pe Vâlcov îl absolvă de vina de a-i fi păstrat seiful, despre care este greu de crezut că nu știa ce conține, în condițiile în care avea cheia iar bunurile de acolo nu apăreau în declarația de avere a fostului ministru de Finanțe.

Intervenții la Antifraudă

Darius Vâlcov mai este acuzat că ar fi încercat să influențeze și alte două persoane, care au calitate de inculpați în dosar, cerându-le să distrugă documentele și hard-diskurile în care erau înregistrate tranzacții fictive efectuate prin intermediul unei societăți.

În plus, aflând de un control al Direcției Generale Antifraudă Fiscală solicitat de DNA, Vâlcov l-ar fi asigurat pe inculpatul Lucian-Petruț Șușală că va interveni pe lângă șeful echipei de control, pentru a influența rezultatul verificărilor.

Denunțat la o lună după ce a devenit ministru

Însă Darius Vâlcov a fost denunțat pentru prima dată la numai o lună după ce a fost numit ministru al Bugetului în ciuda faptului că președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că Vâlcov s-ar putea să aibă pe viitor probleme în justiție. SRI nu a depus însă la data respectivă niciun document care să ateste acest lucru.

Concret, în referatul DNA se arată că Vâlcov a fost denunțat de oamenii de afaceri Theodor Berna și Andrei Ovidiu Ramba în primul dosar penal, în care este cercetat pentru trafic de influență – perceperea unei mite de 2 milioane de euro, reprezentând un „comision” de 20% din contractele pe care le acorda preferențial din bani publici pe vremea când era primar al Slatinei.

Theodor Berna, care era deja inculpat într-un alt dosar de corupție, a formulat denunțul împotriva lui Vâlcov pe 10 septembrie 2014.

“Berna Theodor (…) a formulat un denunț din care rezultă că, în cursul anului 2009, în calitate de administrator al SC Tehnologica Radion SRL București, denunțătorul l-a contactat pe Vâlcov Bogdan Darius, primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului constând în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA) conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări”, se arată în referat.

În urma acceptării propunerii făcute, Tehnologica Radion a câștigat licitațiile organizate pentru extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare iar Berna și Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani destinate primarului să-i fie remise acestuia în numerar, în lei și numai la sediul firmei bucureștene.

Șpaga, în pungi de plastic direct de la sediul Tehnologica Radion

Începând din decembrie 2010, Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul Tehnologica Radion din București, unde a primit de la Berna sume de bani în lei de fiecare dată când societatea contractantă, Compania de Apă Olt, efectua plăți către societatea care câștigase licitațiile.

Banii ar fi fost primiți de Vâlcov în pungi de plastic, în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei.

Denunțătorul a mai declarat că începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare, nu a mai putut face plățile către Vâlcov.

Viceprimarul Prina, însărcinat să disimuleze proveniența banilor

“În acest context, Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe Berna Theodor cu viceprimarul municipiului Slatina, Prina Minel Florin, care (…) a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate de către denunțător să fie plătite de SC Tehnologica Radion SRL către SC Plus Confort SRL, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, se mai arată în documentul citat.

Berna a mai susținut că firma sa a virat, pe baza acestei relații comerciale nereale, suma de 3 milioane de lei iar reprezentantul SC Plus Confort, Ovidiu Andrei Ramba, a știut detaliile raporturilor dintre cele două societăți comerciale.

Ramba l-a denunțat în februarie

La rândul său, Ovidiu Andrei Ramba a confirmat existența tranzacțiilor fictive într-un denunț formulat la mijlocul lunii februarie a.c., după ce Vâlcov a devenit ministru al Finanțelor. El a mai arătat că banii primiți de la Tehnologica Radion au fost transferați la firme controlate de viceprimarul Minel Florin Prina și de apropiați ai acestuia.

Martorul a mai declarat că între 2009 și 2014 a avut mai multe întâlniri cu Darius Vâlcov și cu viceprimarul Prina, atât la Slatina, cât și la București. În plus, el a susținut că a realizat faptul că banii erau transferați cu titlu de mită, prin intermediul unor apropiați ai celor doi edili.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.