Vicepresedintele ANRE, retinut in dosarul exploziilor de la Sighetu Marmatiei

Eugen Georgescu, vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a fost retinut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ, in dosarul exploziilor de la Sighetu Marmatiei, informeaza Ministerul Public. Procurorii PICCJ au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpat. Precizam ca Eugen Georgescu este anchetat si in cazul Romgaz – InterAgro, fiind pus sub invinuire de procurorii DIICOT pentru subminare a economiei nationale.

Procurorii au constatat ca Eugen Georgescu nu a luat masurile prevazute de lege si propuse de agentii constatatori, referitoare la suspendarea licentelor si autorizatiilor eliberate firmei de gaze SC Berg Sistem Gaz SA, cu toate ca subordonatii sai au efectuat controale la firma si l-au informat cu privire la neregulile grave constatate (in cursul lunii noiembrie 2007 si in cursul anului 2008).

Potrivit probelor, in iunie 2008 Eugen Georgescu a cerut subordonatului sau, agentul constatator P.A. sa modifice raportul de inspectie, in sensul eliminarii masurilor referitoare la suspendarea licentelor si autorizatiilor eliberate pentru SC Berg Sistem Gaz SA.

“Indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu trecute in fisa postului numitului Georegescu Eugen, a creat conditiile favorizante pentru continuarea activitatii de proiectare, executie si distributie a gazului metan de catre inculpata SC Berg Sistem Gaz SA, in municipiul Sighetu-Marmatiei, cu toate ca aceasta firma nu indeplinea mai multe conditii minime necesare derularii acestui tip de activitate, avand drept efect mediat, producerea celor doua explozii in data de 19 februarie 2012, in municipiul Sighetu-Marmatiei, explozii care au avut drept urmare moartea unei persoane si vatamarea unui numar de 20 persoane (din care 12 persoane sunt internate si in acest moment, prezentand arsuri in grade diferite de gravitate) si de asemenea, a fost distrus imobilul mai sus aratat, printre consecinte fiind si oprirea furnizarii energiei electrice si a gazului metan pe cele doua strazi, aspect de natura sa blocheze activitatea mai multor institutii publice”, se arata in comunicatul de presa.

Eugen Georgescu este si cel care, in calitate de presedinte al ANRE, a fost unul dintre semnatarii OUG 54/2009, privind acordarea unor facilitati la achizitionarea gazelor. In baza acestui act normativ, consolidat prin Legea nr. 332/2009, InterAgro a beneficiat de anumite facilitati la achizitionarea gazelor. Astfel, producatorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au primit din iunie 2009 pana pe 31 octombrie 2010 gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si semnificativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.