Viceprimarul Şurubaru, declarat incompatibil şi dat pe mâna Parchetului pentru fals în declaraţii

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că Gheorghe Şurubaru, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca,  s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 – 30 mai 2013, întrucât a deţinut simultan şi calitatea de administrator al SC Euro Divers SRL. Totodată, ANI îl acuză de fals în declaraţii şi a sesizat Parchetul, astfel că viceprimarul, care îşi va pierde funcţia, riscă închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă, potrivit legii.

Potrivit inspectorilor de integritate, Gheorghe Şurubaru a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea 161/2003, care prevăd că “Funcţia de viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”.

Viceprimarul îşi va pierde postul şi nu va mai avea dreptul să ocupe vreo funcţie timp de 3 ani. El poate să conteste în justiţie decizia ANI, şi cu siguranţă că va uza de acest drept, dar cum probele de încălcarea legii sunt clare, probabil că doar va mai trage de timp.

Totodată, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru cercetarea viceprimarului pentru fals în declaraţii, deoarece viceprimarul Şurubaru a omis menţionarea, în declaraţia de interese depusă în luna iulie 2012, a calităţilor deţinute în cadrul Euro Divers SRL.

Conform dispoziţiilor art. 292 din Codul Penal, “Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă“.

De asemenea, dispoziţiile art. 28 din Legea 176/2010 prevăd că “Fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţiile de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului Penal”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.