Vîntu și Luca, trimiși în judecată pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților SNP Petrom SA

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și liderul de sindicat Liviu Luca au fost trimiși în judecată, astăzi, de procurorii DIICOT, pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA. Alte 8 persoane, acuzate că fac parte alături de Vîntu și Luca dintr-o grupare specializată în delapidare și spălare de bani, au fost trimise în judecată în același dosar. Vîntu se află în închisoare pentru a doua oară, fiind condamnat definitiv în 25 ianuarie a.c., la 2 ani de detenţie (sentinţă menţinută de la prima instanţă), pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Acesta a fost condamnat în 2006 la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI şi a fugit din ţară, iar Vîntu i-a trimis bani în două tranşe, pentru a-l ajuta să se ascundă de autorităţi lecare îl căutau în baza unui mandat european de urmărire.  În dosarul FNI, Vîntu a scăpat prin prescrierea faptelor. Însă a ispăşit o pedeapsă de 1 an în cazul şantăjării lui Sebastian Ghiţă

În acest ultim caz de trimitere în judecată, procurorii DIICOT arată că, în perioada 2005 – 2006, Vîntu, Luca și Octavian Țurcan au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost utilizate, în final, chiar în dauna Asociației și, implicit, a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vîntu și ulterior de Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA). Participațiile (acțiunile) Asociației Salariaților s-au diminuat, astfel, de la 50% la 25%.

Scopul final al grupării a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acționarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA.

Sprijin

Acest grup a fost sprijinit încă de la început de Gheorghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu, Nicolae Tănăsescu și Elena Petrovici, persoane aflate în Comitetul Director al Asociației Salariaților din SNP Petrom SA.

Sprijin au acordat însă şi Zizi Anagnastopol, Emil Nache și Reveica Davidescu, aflaţi în organele de conducere ale SC PSV Company, apropiați ai lui Liviu Luca.

Membrii grupului au acționat în cadrul acestuia în perioada martie 2005 – septembrie 2006 într-un mod coordonat pentru îndeplinirea scopului final: dobândirea de către Luca și Vîntu, prin intermediul societății de tip offshore — Elbahold LTD, a majorității în cadrul AGA a SC PSV Company, arată anchetatorii.

Plan de acţiune

Planul infracțional al grupării s-a derulat în mai multe etape, iar anchetatorii evidențiază rolul fiecăruia dintre învinuiţi.

Astfel, în prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu și Nicolae Tănăsescu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, organ decizional, care deținea 50% din capitalul social al SC PSV Company, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acțiuni.

În cea de a doua etapă s-a urmărit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemțiune de a subscrie acțiuni de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, iar pe de altă parte, crearea unui flux de lichidități pentru PSV Company, prin creditarea acestei societăți prin 4 contracte de împrumut, asigurându-se un plus în activul societății PSV Company în cuantum de 90 milioane lei.

Tot la acest moment s-a urmărit ca organele de conducere a SC PPSV Company și, ulterior, acționariatul să încuviințeze participarea unui offshore controlat de Vîntu, ajutat de Țurcan (Wellserv LTD sau Elbahold LTD), la majorarea de capital social.

În cea de a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociația Salariaților din SNP Petrom SA le împrumutase SC PSV Company au fost transferate către Comac Ltd – Cipru și Stonecom Ltd – Cipru, prin achiziția mai multor pachete de părți sociale sau acțiuni la mai multe societăți comerciale deținute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătura cu activitatea de bază a societății, la prețuri supraevaluate.

În cea de-a patra etapă, sumele încasate de Comac Ltd. și Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited – Cipru, care a subscris toate acțiunile rămase, reprezentând aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV Company.

Prejudiciu de peste 41 milioane lei

“Având în vedere că înființarea Asociației Salariaților din SNP Petrom SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, iar prin Actul constitutiv, Asociația Salariaților din SNP Petrom SA avea ca scop principal ‘dobândirea și distribuirea de acțiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum și ale societăților comerciale la care SNP Petrom SA este acționar, în numele și pentru salariații și pentru membrii CA ai SNP Petrom SA’, prin punerea în aplicare a planului infracțional, inculpații au prejudiciat patrimoniul Asociației și implicit a membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 lei“, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

Acest prejudiciu este constituit din diminuarea certă a valorii contabile a pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company, corelativ cu acordarea de împrumuturi față de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de acțiuni deținute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabilă a pachetului de acțiuni scăzând de la 99.029.745 lei la 57.816.028 lei.

Această reprezintă diminuarea valorii pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de acțiuni care să îi conserve aceeași cotă de participare, în condițiile în care, la data subscrierii de către Elbahold LTD a pachetului de acțiuni scoase la vânzare la valoarea nominala, Asociația Salariaților din SNP Petrom SA deținea deja creanțe asupra PSV în cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA și implicit a membrilor săi (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat și cu suma de 12.808.332 euro, pe care Liviu Luca și-a însușit-o odată cu preluarea controlului Elbahold LTD la data de 11 septembrie 2006, provenită din folosirea și traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociației, obținută de SC PSV Company (fostă SC Petromservice), din 4 contracte de împrumut.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților. Dosarul se va judeca la Tribunalul București. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.