Voiculescu et comp., trimişi în judecată în Dosarul Şantajul

La 4 luni de la începerea urmăririi penale împotriva inculpaţilor din Dosarul „Şantajul”, procurorii Direcţiei Naţionale anticorupţie (DNA) au încheiat cercetările şi l-au trimis în instanţă. Inculpatul principal este Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, iar complici sunt Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia Voiculescu – asociat și administrator al societăților Antena TV Group, Antena 3 și Intact Production, care este și singurul asociat al S.C. Intact Publishing -, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum și firmele Antena TV Group, Antena 3 și Intact Publishing, dar şi Şerban Pop, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit procurorilor anticorupţie, toţi au contribuit la șantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti. Amintim că Voiculescu are deja o condamnare, în primă instanţă, în dosarul ICA: 5 ani de închisoare.

Daţi click pentru a citi STENOGRAMELE convorbirilor telefonice dintre Dan Voiculescu şi fiica sa, precum şi ale Cameliei cu subalternii din Antene, depuse de procurori ca probă în dosar.

Inculpaţii sunt acuzați că au folosit instituții media (televiziuni, publicații on line și scrise) pentru șantaj cu scopul obținerii de foloase materiale ilicite însemnate.

Potrivit DNA, Dan Voiculescu, fiica acestuia, Camelia, şi Sorin Alexandrescu au tergiversat finalizarea dosarului şi i-au şicanat pe anchetatori, după ce au făcut 22 de cereri şi 5 plângeri, multe cu conţinut similar, din care reieşea că ei ştiau deja probele.

“În timp ce învinuiţii Pop Şerban şi Matiescu George Daniel au reuşit într-un termen rezonabil să studieze materialul de urmărire penală, şi au participat la încheierea proceselor-verbale, ceilalţi învinuiţi şi inculpatul au manifestat o atitudine de tergiversare a acestei proceduri motiv pentru care, prin Rezoluţia nr. 129/P/2013 din 12 septembrie a fost fixat un termen considerat rezonabil în vederea finalizării procedurii prezentării materialului de urmărire penală”, se arată în rechizitoriul transmis instanţei.

Procurorii precizează că Dan Voiculescu s-a prezentat o singură dată la DNA, iar fiica sa, de două ori, lăsând cereri prin care îşi afirmau disponibilitatea de a semna, pur şi simplu, procesele verbale atunci când vor finaliza toţi învinuiţii studiul materialului de urmărire penală.

“Acestor elemente de fapt, relevante pentru a demonstra intenţia de tergiversare manifestată de inculpat şi învinuiţi li se subsumează şi cererile formulate în faţa instanţei prin care au solicitat şi obţinut fotocopii ale dosarului de urmărire penală, cu mult timp înaintea datei de 29 august când a început procedura prezentării materialului de urmărire penală. Pe cale de consecinţă, având în vedere termenul rezonabil fixat de către procuror pentru studierea materialului de urmărire penală, respectiv perioada 29 august – 25 septembrie şi intenţia vădită de tergiversare manifestată de persoanele cercetate, la data de 27 septembrie, orele 10:00 s-a decis întreruperea acestei activităţi”, se menţionează în rechizitoriu.

Procurorii constată, totodată, că Ioan Bendei a acţionat întocmai ca o persoană ameninţată, a sesizat organele judiciare în 19 aprilie şi nu a acţionat ca “provocator” după această dată, aşa cum s-a încercat acredierea acestei idei de către autor şi complici.

“(…) pretinderea sumei de bani anuale de 6.450.000 de euro pe o durată de 5 ani, sub presiunea ameninţărilor şi intimidărilor, împrejurările şi implicarea învinuiţilor, care sub diferite forme conduceau trusturile de presă folosite pentru succesul constrângerii, constituie conţinutul constitutiv al şantajului. Mai mult, faptul că inculpatul a beneficiat şi de sprijinul unui înalt funcţionar al statului român în persoana învinuitului Şerban Pop care şi-a folosit funcţia publică în interesul inculpatului oferindu-i documente ale instituţiei publice, reprezintă o altă premisă a reuşitei infracţionale”, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit DNA:

  • Sorin Alexandrescu și persoanele juridice Antena Tv Group și Intact Publishing sunt acuzate de șantaj;
  • Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu și SC Antena 3, de complicitate la șantaj;
  • fost șef ANAF, în funcție la data faptelor, Șerban Pop, de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada 16 aprilie-21 mai, inculpatul Alexandrescu a exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra unui acționar al unei societăți comerciale (parte vătămată) amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

“În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenințare cu publicarea, prin intermediul entităților media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupție săvârșită de partea vătămată, în situația în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparținând Antena TV Group la un preț dorit de inculpat. Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva societății pe care o reprezenta partea vătămată și a persoanelor din conducerea acelei societăți”, susțin procurorii.

Actele de constrângere, prin amenințare, s-au exercitat în mai multe feluri:

  • verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic;
  • prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziția inculpaților Camelia Voiculescu și Sorin Alexandrescu în 8 mai și difuzat în perioada 9-30 mai, cu o frecvență de 5 ori pe zi – în total de 401 ori -, de către toate posturile TV aparținând SC Antena TV Group și Antena 3);
  • prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către Intact Publishing, semnate de George-Daniel Matiescu, în calitate de director general și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit părții vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară, este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condițiile impuse.

“Informațiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de șantaj la adresa părții vătămate au fost obținute de la inculpatul Pop, președinte ANAF. Astfel, în februarie, acesta din urmă i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajații Gărzii Financiare, în condițiile în care, în calitatea sa de președinte al ANAF, era obligat să asigure confidențialitatea informațiilor obținute, în virtutea funcției, de la angajați. În acest fel, Șerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuțiile cu partea vătămată și, totodată, un potențial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obținut promisiunea că va fi sprijinit pentru menținerea în funcția de președinte al ANAF”, arată DNA.

Presiune psihică

Totodată, Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acțiunile desfășurate de Sorin Alexandrescu care erau menite să mențină și să accentueze starea de presiune psihică asupra părții vătămate.

“Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuții și îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu și indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Camelia Voiculescu. La rândul său, inculpatul Alexandrescu l-a informat constant, fie direct, fie prin Camelia Voiculescu, despre stadiul acțiunilor de șantajare și despre poziția părții vătămate”, precizează DNA.

Ştiri negative la adresa RCS/RDS

Prin intermediul site-urilor Income Magazin și Jurnalul Național, deținute de Intact Publishing, inculpatul Matiescu a girat publicarea unor știri negative la adresa societății reprezentate de partea vătămată, în scopul susținerii actelor de șantaj exercitate.

De asemenea, el a acceptat și a semnat înscrisurile trimise în 24 aprilie către partea vătămată și către alte persoane, în condițiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigație jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin amenințare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupție.

DNA mai arată că, în 23 aprilie, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și Camelia Voiculescu.

“În contextul sprijinului acordat activităților exercitate de inculpatul Alexandrescu pentru și în numele Antena TV Group se înscriu și emisiunile difuzate, începând cu 30 mai, de postul de televiziune Antena 3, în sensul în care s-a urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influențarea deciziei magistraților în ceea ce privește urmărirea penală și judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală”, arată anchetatorii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.