UPDATE 2! Voiculescu intră 10 ani de puşcărie şi i s-a confiscat TOATĂ AVEREA, inclusiv sediul Antenelor. Vezi şi ceilalți 11 condamnați

Dan Voiculescu şi complicii săi la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost condamnaţi definitiv, astăzi, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB). Fondatorul Partidului Conservator şi al Antena 3 intră 10 ani la puşcărie – pedeapsa maximă -, pentru spălare de bani. Totodată, i s-au confiscat sediul Antenei 3 şi Antenei 1 (chiriaşe în clădirea şi pe terenurile aparţinând ICA), sediul GRIFCO – compus din 3 imobile  -, plus acţiunile deţinute de fiicele sale, şi i s-a menţinut sechestrul asigurător pe toate conturile din ţară şi din străinătate, precum şi pe apartamentul din B-dul Kiseleff, evaluat la 250.000 de euro.

Ceilaţi 11 inculpaţi au fost cu toţii condamnaţi: unii la câte 5, 6, 7 sau 8 ani de închisoare, iar alţii, la 3 sau 4 ani cu suspendare.

Trebuie precizat că pedepse cu suspendare pot fi date numai până la 4 ani inclusiv, iar de la 5 ani în sus pedepsele sunt numai cu executarea în penitenciar.

Pronunţarea sentinţei a început la ora 14.20, iar în sala de judecată nu a fost prezent niciun inculpat, ci numai avocaţii.

UPDATE 16 septembrie: Motivarea instanţei a fost publicată, iar judecătorii arată, printre altele, că turnătorul la Securitate, “Felix”, a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată de cel mai cunoscut spălator de bani din toate timpurile, gangsterul american Meyer Lansky.

Totodată, el şi complicii au subevaluat acţiunile ICA astfel încât GRIVCO le-a cumpărat “la preţ de garsonoeră”.

UPDATE ora 19.00: Dan Voiculescu a ajuns la Penitenciarul Rahova unde va fi încarcerat, după ce anterior s-a predat la IPJ Ilfov. Şi ceilalţi condamnaţi au fost aduşi de maşinile Poliţiei la Rahova. Toţi vor intra într-o perioadă de carantină de 21 de zile, apoi vor fi încarceraţi. Deoarece pedepsele lor sunt mai mari de 5 ani, ei nu vor avea regim deschis în închisoare.

Iată celelalte condamnări în dosar şi prezentăm, pentru comparaţie, pedepsele primite anul trecut în 26 septembrie de la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), condamnări care ar fi putut rămâne definitive dacă inculpaţii nu ar fi contestat cu apel sentinţa de atunci:

  • 8 ani – Gheorghe Mencinicopschi (6 ani de la prima instanţă), director general şi membru al AGA și, ulterior, al CA  la ICA SA Bucureşti
  • 8 ani Corneliu Popa (condamnat la 6 ani de prima instanţă), director general şi preşedinte al Consiliului de Administratie al Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S.);
  • 7 ani – Sorin Pantiş (6 ani de la prima instanţă), fost ministru al Telecomunicațiilor și angajat al ICA, director general executiv al GRIVCO S.A. Bucureşti;
  • 6 ani – Sandu Jean-Cătălin (6 ani de la prima instanţă), administrator al S.C. Benefica S.A. Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO), în perioada 01.01.2002 — 28.01.2005, director al Direcției Juridice din cadrul ADS în perioada octombrie 2001—mai 2005, membru AGA al S.C. I.C.A. SA București în perioada noiembrie 2003, secretar executiv al PC și vicepreședinte al AVAS;
  • 6 ani – Vlad-Nicolae Săvulescu (6 ani de la prima instanţă), fost director al Direcţiei Privatizare – Concesionare a ADS;
  • 5 ani – Flavius Pop Adrian, fost membru al CA al ICA;
  • 4 ani cu suspendare – Gheorghe Sin (are 72 de ani şi fusese condamnat la 5 ani de prima instanţă), membru A.G.A. al S.C. ICA S.A. Bucureşti;
  • 4 ani cu suspendare – Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în AGA a ICA;
  • 3 ani cu suspendare – Alexandru Petre (are 83 de ani şi fusese condamnat la 5 ani de prima instanţă), cenzor al SC ICA SA Bucureşti
  • 3 ani cu suspendare – Grigore Marinescu (5 ani de la prima instanţă), cenzor al SC ICA SA Bucureşti
  • 3 ani cu suspendare – Vica Ene (5 ani de la prima instanţă), cenzor al SC ICA SA Bucureşti.

Instanţa a ţinut cont de vârsta celor condamnaţi cu suspendare; aşa se explică pedepsele mai blânde aplicate acestora.

Singurul care a scăpat necondamnat este Marian Gheorghe Domnişoru, care a decedat cu mai mult timp în urmă.

Voiculescu are peste 60 de ani, astfel că va putea fi eliberat după ispăşirea unei treimi din pedeapsă.

Confiscări

Turnul GRIFCO (unde se făceau şi se desfăceau guverne) şi sediul Antenei 3 şi Antena 1 (deoarece a fost construit pe un teren ce aparţine ICA iar Antenele sunt chiriaşe) vor fi CONFISCATE.

“Se confiscă imobilul de pe Şos. Bucureşti – Ploieşti nr. 25 – 27, compus din teren în suprafață de 4.184,41 mp și construcție de 3.140 mp edificată pe o suprafață construită la sol de 1.986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului liber de orice sarcini”, se arată în minuta sentinţei. 

Nu înseamnă însă că Antenele nu vor mai avea unde să funcţioneze, însă ele vor trebui să dea chirie pentru a putea rămâne acolo, până când statul va vinde clădirea.

Alte 3 terenuri şi imobile din Strada Gârlei compun sediul GRIVCO:

De asemenea, “se confiscă imobilul teren intravilan în suprafață de 29.220,03 mp, situat în București, Sector 1, strada Gârlei nr.1D și a construcțiilor aferente”, precum și a altor două terenuri și a construcțiilor aferente acestora, în suprafață de 4.457 de mp și, respectiv, de 3.000 de mp, ambele situate în București, Sector 1, strada Gârlei, nr. 1B”. 

Instanţa a decis şi confiscarea apartamentului din B-dul Kiseleff, a cărui valoare este estimată la 250.000 euro. Toate cele de mai sus au fost până astăzi deţinute de Voiculescu, prin fiicele sale.

De asemenea, vor fi confiscate câte 3 milioane de lei de la Camelia şi de la Corina Voiculescu, reprezentând contravaloarea a câte 10 milioane de acţiuni donate de Voiculescu din fosta ICA în 2006

Vor fi confiscaţi, totodată, cei 3,5 milioane de dolari, plus TVA, reprezentând chiria obţinută de Voiculescu de la Romtelecom în perioada cât această instituţie de stat a funcţionat în sediul nou construit pe terenul ICA.

Sechestru asigurător

Va fi menţinut şi sechestrul pus de procurorii DNA pe toate conturile lui Dan Voiculescu şi ale fiicelor sale, deţinute în ţară şi în străinătate.

“S-a dispus indisponibilizarea sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei de la data punerii în executare a dispoziției, a sumei de peste 3,5 milioane dolari plus TVA aferent, asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu, inclusiv asupra conturilor societăților comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate, care se vor identifica în cursul punerii în executare”.

“Se mențin măsurie dispuse de DNA în cursul urmăririi penale prin care s-au instituit unele măsuri asigurătorii asupra bunurilor și a sumelor de bani aparținând inculpaților în vederea reparării pagubei produse prin infracțiune astfel cum au fost extinse prin încheierea de ședință din 1 iulie a Curții de Apel București: sumele de bani disponibile în conturile bancare deținute de Dan Voiculescu la BRD SA până la concurența sumei de 15 milioane lei, sold la data aplicării măsurii de aproximativ 310.000 euro, peste 1,1 milioane dolari, peste 93.000 lei, peste 236 franci elvețieni și, respectiv 433 GBH—n.n. și RBS Bank SA București până la concurența sumei de peste 5 milioane lei — sold la data aplicării măsurii de aproximativ 13.000 dolari, indisponibilizate prin procesul-verbal de aplicarea a sechestrului din 3 noiembrie 2008”.

CAB a menținut măsurile asigurătorii în privința a peste 5.600 de acțiuni, respectiv aproximativ 5400 de acțiuni, la Grupul Industrial Voiculescu și compania Grivco SA, în valoare de peste 2,5 milioane lei, respectiv peste 2,4 milioane lei, adică 39,125% și 37,375% din capitalul social al acestei societăți, donate celor două fiice.

Instanța a decis ca organul însărcinat cu punerea în executare a dispoziției de indisponibilizare a bunurilor de mai sus să fie procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, și Administrația Finanțelor Publice a Sectorului 1 București.

În Minuta Sentinței se mai arată că, în afară de bunurile sau conturile aparținându-i lui Dan Voiculescu, autoritățile mențin sechestrul asigurător dispus de DNA în 2008 (când dosarul a fost trimis în judecată) și asupra bunurilor deținute de:

– Gheorghe Sin: un apartament situat în București, Sectorul 2, cu o valoare estimată de 110.000 euro

– Vica Ene: un apartament situat în Sectorul 4, cu o valoare estimată de 88.000 euro

– Gheorghe Mencinicopschi: un imobil deținut în comun cu Doina Mencinicopschi, situat în Otopeni, cu o valoare estimată de 456.000 euro

– Sorin Pantiș: un teren  504,6 mp în București, Sectorul 2, un alt teren de 122,01 mp reprezentând cotă indiviză aferentă unui apartament din Sectorul 2, un număr de 10 părți sociale ale acestuia reprezentând o participație de 100% la capitalul social al SC Fintech Consulting SRL, un număr de 49 părți sociale reprezentând o participație de 49% din capitalul social al SC TLD Evolution SRL și două apartamente situate într-un imobil din sectorul 2

– Jean-Cătălin Sandu: un apartament în Sectorul 3, cu o valoare estimată de 210.000 euro

– Vlad-Nicolae Săvulescu: un imobil, teren plus clădire, amplasat în București, Sector 1, cu valoare estimată de 1.000.000 euro și un apartament în Sectorul 2, cu o valoare estimată de 95.000 euro.

Practic, instanţa a decis să recupereze integral cele peste 60 de milioane de euro reprezentând prejudiciul produs statului de către Dan Voiculescu.

Povestea privatizării ICA

Pe scurt, Voiculescu a cumpărat în 2003, cu numai 104.000 de euro, acţiunile Institutuluide Cercetări Alimentare, instituţie compusă din 3,6 hectare de teren, din care 1 hectar sunt clădiri, subevaluat de 75,5 ori, potrivit DNA.

La licitaţie au participat numai firma lui Voiculescu şi a lui Mencinicopschi – directorul ICA şi membru al Partidului Conservator – iar anunţul a fost publicat într-un ziar necunoscut, cu numai 200 de exemplare în ziua respectivă, în loc să apară în Monitorul Oficial.

Ulterior, terenul au fost pus gaj pentru a obţine un credit bancar pentru trustul Media Intact, practică utilizată de toţi cei care au devalizat averea statului.

După 3 ani, în 6 iunie 2006, ICA a devenit acţionar la Antena 3. La puţin timp, Voiculescu şi-a cesionat acţiunile celor două fiice ale sale, Camelia şi Corina. După aceea, ICA a devenit acţionar şi la Antena 2.

Voiculescu susţine că activitatea de media desfăşurată de Antena Grup „n-are nicio legătură cu ICA”. „Sigur, (Antena 1 şi Antena 3 – n.r.) sunt într-un grup mai mare, dar n-au nicio legătură cu ICA”, a încercat mogulul să se salveze în faţa jurnaliştilor.

“Nu mai am avere”

Pe de altă parte, Voiculescu a spus din nou că el nu mai are avere, deoarece a donat-o fiicelor sale în 2004, când a fost ales parlamentar:

“Eu nu mai am afaceri; am prieteni, am copii, e bine să transferi din experienţă unor oameni apropiaţi”, a declarat el în această dimineaţă, când a fost să dea cu subsemnatul la IPJ Ilfov, deoarece se află sub control judiciar într-un alt dosar, de şantaj asupra a 3 oameni de afaceri care l-au denunţat recent.

Voiculescu a mai spus că “mă doare că vor suferi oameni care au muncit cinstit”, referindu-se la complicii săi din dosar, unii dintre ei în vârstă de peste 70 şi 80 de ani. Este adevărat că i-a păcălit pe acei 12 funcţionari ai statului (din care unul a murit între timp) care i-au fost complici, dar legea pedepseşte şi participarea la săvârşirea acestei infracţiuni şi chiar şi tentativa de spălare de bani.

Iată textul de lege din Noul Cod Penal referitor la infracţiunea de spălare de bani:

„Art. 269 Spalarea de bani

(1) Operaţiunea juridică de orice fel, efectuată în scopul împiedicării identificării originii ilicite, a situării, a circulaţiei, a titularului real al dreptului de proprietate ori a existenţei altor drepturi cu privire la un bun, de către o persoană care, fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete, că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Fapta constituie infracţiune şi atunci când aceasta a fost săvârşită de autor sau de un participant la fapta prevăzută de legea penală din care provine bunul.

(3) Tentativa se pedepseşte”.

“Am mâncat varză călită” 

Întrebat cum a dormit noaptea trecută înainte de aflarea verdictului, el le-a spus jurnaliştilor: “Am băut un pahar de vin alb, am mâncat varză călită cu cârnăciori olteneşti – soţia mea o face foarte bine – şi la ora 11.00 (23.00 – n.r.) m-am culcat. Am dormi foarte bine”.

Întrebat dacă va încerca să se răzbune pe cei care i-au instrumentat dosarul ICA, Voiculescu a spus: “Procurorii vor plăti, mai devreme sau mai târziu, pentru că altfel, chestia asta e ca un microb care se împrăştie şi nici măcar carantina nu va fi de folos. O să se facă dreptate”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.