UPDATE! Voiculescu: Nimeni nu poate să îmi confiște averea pentru că nu am

Dan Voiculescu a declarat astăzi, la intrarea în Curtea de Apel București, că nu îi este frică de confiscarea averii dacă va fi condamnat în dosarul ICA, deoarece el nu mai are niciun bun pe numele său, toată averea fiind donată fiicelor sale camelia şi Corina. Instanţa va decide astăzi, definitiv, dacă mogulul Antenelor va rămâne sub controlul judiciar într-un alt dosar, deschis recent de DNA, pentru șantaj: el a cerut unor oameni de afaceri – care l-au denunţat – încheierea de contracte de publicitate “ca taxă de protecţie împotriva denigrării prin Antena 3”. În 10 iulie, Tribunalul București i-a respins solicitarea de scoatere de sub control judiciar.

UPDATE: Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru joi, 24 iulie, pronunţarea deciziei în privinţa contestaţiei formulate de Dan Voiculescu împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti de cercetare a sa sub control judiciar.

“Nimeni nu poate să îmi confiște averea pentru simplul fapt că nu am avere. Dacă se pune problema așa-zisei confiscări extinse, confiscarea extinsă se referă la tot ce s-a întâmplat după 2012. Ca atare, eu neavând avere, confiscarea extinsă în cazul meu nu se pune problema. Totuși, e bine pentru toată lumea să știe că această confiscare de care se vorbește nu are nicio legătură cu fiicele mele. Are legătură cu dosarul ICA și atât. Ca atare, nu se pune sub nicio formă problemă ca Antena 3, pe care și-ar dori-o poate unii și alții să o ia, să mi-o confiște. Nu are nicio legătură trustul. Mai mult decât atât, trustul funcționează bine, aseară am auzit că a avut nișe audiențe extraordinare”, a spus Dan Voiculescu.

Numai că noul complet de judecată de la CAB a decis în 1 iulie să extindă sechestrul asigurător pus pe averea lui “Felix” – turnătorul la Securitate, iar fiicele lui au fost citate să se prezinte în instanţă.

Peste 66 de mili0ane de euro de recuperat

Prima instanţă – de la Tribunalul Bucureşti – l-a obligat pe Dan Voiculescu, în 26 septembrie 2013 când l-a condamnat la 5 ani de închisoare -, să plătească aproape 6 milioane de lei reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acţiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale, Camelia Voiculescu, în anul 2004.

Tot atunci, Dan Voiculescu şi ceilalţi 9 condamnaţi la câte 5 sau 6 ani de închisoare, plus familia a celui scăpat fără condamnare şi moştenitorii inculpatului decedat, au fost obligaţi să plătească în solidar 60.482.613 euro drept prejudiciu adus Ministerului Agriculturii.

În 1 iulie, noul complet de judecată de la CAB a cerut extinderea sechestrului asigurător pe averea lui Voiculescu, astfel: pe 3,6 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei şi celălalt Cameliei, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de circa 2 milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

“Mă deranjează că trebuie să mă prezint în fiecare luni și vineri la Poliție”

În privinţa controlului judiciar din dosarul de şantaj, el a arătat că “mă deranjează faptul că trebuie să mă prezint în fiecare luni și vineri la Poliție”. „Mă sună domnul comisar, domnul inspector, de 3-4 ori pe rând, unde sunt, ce fac”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă voia să părăsească ţara înainte de luarea de către procurori a acestei măsuri împotriva sa, mogulul a spus că ar fi vrut să meargă cu soţia şi cu fiica lui cea mică în Grecia, pentru 10 zile, dar a fost nevoit să renunţe, astfel că au plecat numai cei din familia sa.

Ordine pentru jurnalişti pe modelul lui Băsescu

Voiculescu i-a admonestat pe jurnaliştii aflaţi la intrarea în sediul Curţii de Apel, dându-le ordine cum să se comporte: să nu alerge pe scări după el pentru a-i pune întrebări, să se prezinte cu nume şi prenume, să precizeze televiziunea la care lucrează şi, precum preşedintele Traian Băsescu de la pupitrul prezidenţial, să îi adreseze numnai două întrebări.

Evident că această ultimă cerinţă nu a fost respectată, dar, într-adevăr, mogulul nu a mai fost asaltat în fugă cu întrebări, astfel că totul a decurs ca o conferinţă de presă pe treptele CAB.

Specialist în spălare de bani

Despre ce se va întâmpla la termenul de pe 4 august în dosarul ICA, Voiculescu a reluat acuzele la adresa lui Traian Băsescu, spunân dă acesta este vinovat pentru dosarele care i-au fost deschise în justiţie. El a amintit că a cerut instanţei să-i schimbe încadrarea juridică din spălare a banilor în cea de tăinuire.

“Între timp, am devenit un mic specialist în spălare de bani, am studiat mult. Am înțeles că pentru spălare de bani este obligatoriu de două lucruri: de bani murdari – ceea ce nu este cazul la mine, pentru că toți banii mei au fost numai în conturi bancare – și de intenția de a ascunde produsul sau banii pe care i-ai obținuți. Nu este cazul pentru că eu am lăsat totul moștenire fetelor mele prin acte legale. Ca atare nu poate fi vorba de spălare de bani (…) Spălare de bani înseamnă bani în numerar peste suma 15.000 euro. Iar în cazul lui Traian Băsescu, care a depus în contul personal peste 120.000 dolari, se încadrează în spălare de bani”, a spus Voiculescu.

Întrebat dacă îi este teamă de o condamnare la închisoare în dosarul ICA el a negat, spunând că nu îi este teamă de nimic.

Ulterior, a recunoscut că îi este teamă de “boală și de Dumnezeu”.

“De ce mi-e teamă? De Dumnezeu și de boală. Mi-e frică de boală. Am avut situații care mă fac să-mi fie teamă de boală grea și de Dumnezeu. Pe pământ nu mi-e teamă decât de mine să nu greșesc în fața oamenilor. O eventuală condamnare ar fi o mare nedreptate, dar ar fi o mică nedreptate față de alte nedreptăți mari care se întâmplă în România. Când am intrat în lupta politică cu Băsescu, mi-am asumat niște riscuri. Nu e ușor să te lupți cu președintele unui stat, indiferent ce fel de stat”, a mai spus Voiculescu.

Socrul lui Ponta, martor

Despre cererea unuia dintre inculpaţii în Dosarul ICA de a-l cita ca martor pe Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, care în vremea privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) era ministru al Agriculturii, Voiculescu a spus că „fiecare are dreptul să se apere cum consideră el că este mai bine”.

Pe de altă parte, avocatul Gheorghiță Mateuț a anunțat că va face plângere la CEDO dacă judecătorii vor menține controlul judiciar împotriva lui Dan Voiculescu, pe motiv că i s-a încălcat dreptul la liberă circulație – atât în țară, cât și în străinătate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.