William Brînză, sub control judiciar

Procurorii DIICOT îl cercetează sub control judiciar pe William Brînză, fost deputat și candidat la alegerile prezidențiale din 2014, acuzat de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat. Aceeaşi măsură preventivă a fost luată şi pentru fratele său, ambii fiind aduşi cu mandat la sediul central al DIICOT, unde a fost audiaţi mai multe ore.

În calitate de administratori a două societăți comerciale, fraţii Brânză ar fi înregistrat mai multe facturi fictive privind achiziții de servicii de consultanță.

Prejudiciul a fost calculat de anchetatori la aproximativ un milion de euro, fiind instituit sechestru pe averea lui William Brînză.

Dosarul este deschis din decembrie 2014, când anchetatorii au efectuat mai multe percheziții, inclusiv la sediul Ministerului Fondurilor Europene.

Atunci a fost audiată și mama fraţilor Brînză, existând informații că pe numele ei ar fi fost înființată o firmă care înregistra operațiuni fictive privind achiziția de carne.

Descinderea procurorilor a vizat destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani, prin folosirea de firme fantomă pentru prestări servicii fictive și livrări de mărfuri, în special produse din carne.

De asemenea, gruparea folosea documente ori declarații false pentru a obține fonduri europene nerambursabile.

Anchetatorii susțineau că, în perioada 2010 – 2014, pe teritoriul României (zona București – Ilfov și Moldova) a acționat o grupare ce funcționa pe mai multe paliere, cu structură piramidală. La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat fiecare având atribuții clar determinate.

Gruparea a creat și utilizat societăți comerciale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, societăți care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educație, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de membrii grupării.

Prin intermediul acestor firme, au fost săvârșite infracțiuni de evaziune fiscală, prin efectuarea de livrări fictive de bunuri și servicii către societăți comerciale controlate de diverse structuri infracționale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.