Lucrătorii români sezonieri în Italia, repatriați cu avionul

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor au identificat mai multe variante de transport aerian pentru a permite revenirea în țară a cetățenilor români, nerezidenți, lucrători sezonieri în Italia, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați, precum și a românilor aflați în această țară în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul italian, ceea ce impune repatrierea lor în cel mai scurt timp.

Detaliile privind organizarea acestor curse de tip charter vor fi comunicate în timp util cetățenilor români care se încadrează în criteriile enunțate mai sus, transmite, în 20 martie, MAE.

O primă cursă va fi organizată dinspre Torino, la data de 21 martie 2020.

În 18 martie a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt), care au revenit în siguranță în țară, iar în cursul dimineții de 19 martie, alți 89 de cetățeni români au revenit cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Totodată, o aeronavă Boeing 737-800 a companiei TAROM a efectuat, în 19 martie, din București către Veneția și retur, o cursa umanitară ce a avut ca scop repatrierea angajaților români ai unei companii italiene.

Iată precizările TAROM:

”Compania Națională de Transporturi Aeriene a răspuns solicitării Șantierului Naval Brăila de a efectua un zbor care să transporte în Italia angajații italieni blocați de criza coronavirus pe platforma de la Brăila și, totodată, să aducă în țară mai mulți cetățeni români care lucrează la sucursalele din Italia ale aceleiași companii.

Aeronava TAROM a decolat de pe aeroportul Otopeni cu 23 de cetățeni italieni, joi 19 martie la ora locală 13:50, și a aterizat la Veneția la ora locală 15:00. Zborul de întoarcere, cu 122 de cetățeni români la bord, a fost programat să plece de la Veneția la ora locală 16:00 și a aterizat la București la ora locală 20:00.

Pentru siguranța echipajului și a pasagerilor, un reprezentant al Departamentului pentru Situații de Urgență s-a aflat la bord pentru a efectua instructajul cu privire la măsurile de siguranță și pentru a asigura asistență pe toată durata zborului. Pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19, aeronava a trecut prin toate procedurile de dezinfecție înainte și după fiecare segment de zbor, iar echipajul a utilizat echipament special de protecție”.

„Ne aflăm într-un moment în care facem apel, mai mult ca oricând, la responsabilitate, atât individuală, cât și corporativă. Inițiativa companiei care deține Șantierul Naval Brăila de a rămâne alături de angajații săi, și de a-i aduce acasă, este pentru noi exemplul solidarității despre care vorbim în aceste zile. Ne-am bucurat să putem contribui la acest demers împreună cu entitățile din cadrul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Afacerilor Interne și Prefectura Brăila, iar cu sprijinul DSU ne-am asigurat că toți pasagerii, dar și echipajul nostru de zbor, au călătorit în siguranță. Sper ca în cel mai scurt timp să putem reveni la programul normal și să continuăm să fim alături de toți pasagerii Companiei TAROM, așa cum am făcut-o cu succes și până acum”, a declarat directorul general TAROM, George Barbu.

MAE reînnoiește apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.