Zboruri „la liber” în alte 5 state

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), convocat de premierul Ludovic Orban, a adoptat, în 22 iunie, Hotărârea nr. 31 prin care a actualizat lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare (zonă verde), astfel că zborurile către şi dinspre acestea pot fi reluate pe toate aeroporturile din România.

Este vorba despre Italia, Finlanda, Estonia, Irlanda şi teritoriul european al Franţei (Franţa metropolitană). Acestea au fost adăugate pe lista celor 17 ţări exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/ izolare (zonă verde) în urmă cu o săptămână (14 iunie).

Excepţia se va aplica, începând din 23 iunie, persoanelor asimptomatice care sosesc în România din statele aflate pe listă, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Hotărârea a fost luată „având în vedere analiza efectuată de Institutul Naţional de Sănătate Publică privind evoluţia situaţiei infecţiilor SARS-CoV-2 în statele UE şi din Spaţiul Economic European (…), ţinând cont de evoluţia favorabilă înregistrată în unele state, prin aplicarea criteriului de maximum 5 cazuri noi confirmate/un milion de locuitori, calculat ca medie a valorilor înregistrate în ultimele 14 zile”.

„În baza acordului existent la nivelul Uniunii Europene privind deschiderea graniţelor interne, lista privind ţările exceptate de la măsura carantinarii/izolării cuprinde doar state membre UE şi ale Spaţiului Economic European. Ţările terţe exceptate de la măsura carantinării/izolării se vor stabili după momentul definitivării criteriilor unitare aplicabile la nivel european, pe baza cărora se instituie această excepţie”, precizează hotărârea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.